![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 1 Dołączył: 25.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z konstrukcją zapytania. Chodzi mi o taka rzecz:
mam tabelę id_kasa - identyfikator rekordu kwota - wartość płaty lub wypłaty rodzaj - typ dokumentu /KP, KW, BO - bilans otwarcia/ potrzebuję wykonać zapytanie: znajdź ostatni zapisany bilans otwarcia, dodaj do niego wszystkie nowsze dokumenty /KP i KW/ aż do daty. data jest przesyłana ze skryptu. prosze o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 16 Dołączył: 6.06.2014 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dałbyś jakieś dane.
SELECT * FROM tabela WHERE max(id) - wyciągniesz ostatnie id. Dalej musisz pewnie zrobić UPDATEm http://www.w3schools.com/sql/sql_quickref.asp |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 27 Dołączył: 5.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podzapytanie wybiera ostatni, największy id BO, a zapytanie wybiera wszystkie identyfikatory większe lub równe. Tylko że jeżeli chcesz to zrobić z datą, to chyba oczywiste, że do bazy musisz dodać pole `data`... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:42 |