![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przy instalacji Fedora Core 2 wybrałem dysk nr 2 i tam miał się on zainstalować. Na dysku nr 1 był winda i 3 bardzo ważne partycje z moimi danymi. Zainstalowałem bootloadera Grub i odpalam ale nie widzi windy, kombinuje ale nic mi nie wychodzi. Odłaczam dysk nr 2 a na 1 nic nie widać. Próbuję a:fdisk/mbr - ale pokazuje ze jest w tym sektorze virus i nie da rady nadpisać --- CZY TO OZNACZA ŻE DEFINITYWNIE STRACIŁEM WSZYSTKIE DANE ![]() ![]() PROSZ O PILNA ODPOWIEDŹ -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Dawno dawno temu, kiedy chciałem zainstalować Fedore, też straciłem dane.. i już ich nie odzyskałem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A na którym dysku masz zainstalowanego grubaska? Ja mam podobny problem z freebsd + winda. Dysk1 - freebsd i gruby, dysk2 - winda. Za chiny ludowe tłuścioch nie chce (nie potrafi?) zlokalizować dysku z windowsem. Póki co przełączam dyski w biosie
![]() A w kwestii odzyskania danych: spróbuj podmątować te partycje pod linuxem, bo jeśli zainstalowałeś grub'a na dysku z windowsem to nadpisał on MBR -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a spróbuj jakiś program do zarządzania partycjami odpalić i zobacz co się dzieje. A spróbuj jakiś program do odzyskiwania danych (niektóre są całkiem dobrem -> odzyskałem za pomocą takiego 99% danych z usuniętej partycji).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli zrobiłeś tak jak napisałeś to nie straciłeś.
-------------------- Nie ma nic stałego prócz zmiany...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 335 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy okazji czy mając (1) na jednym dysku win xp a na drugim (2) linuxa można wybierać który system uruchomić bez żadnych programów typu XOSL
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ma chyba każdy menadżer logowania. ja osobiście miałem tak ustawione lilo. To tylko kwestia konfiguracji.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(m5910 @ 2004-12-28 14:42:37) Przy okazji czy mając (1) na jednym dysku win xp a na drugim (2) linuxa można wybierać który system uruchomić bez żadnych programów typu XOSL ![]() ![]() ![]() Możesz skorzystać nawet z NTLDR, który jest przy Windows NT/2000/XP. Plik boot.ini się kłania. Osobiście po tym jak mi raz Grub rozwalil NTLDR i musiałem formatować C używam dyskietki startowej (gdy chce uruchomić drugi system wkładam ją, jak chce win xp to ją wysuwam). Nie każdy jednak system oferuje szybki start z dyskietki, większość robi to tak wolno, że jednak lepiej zainstalować bootloadaera. -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też kiedyś miałem bardzo podobną sytuację, ale okazało się, że nie był odpowiednio dociśnięty kabel od zasilacza
Cytat ale pokazuje ze jest w tym sektorze virus i nie da rady nadpisać No tak, bo windows to jeden wielki wirus ![]() Ten post edytował Vertical 28.12.2004, 17:47:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(kszychu @ 2004-12-28 09:09:47) A na którym dysku masz zainstalowanego grubaska? Ja mam podobny problem z freebsd + winda. Dysk1 - freebsd i gruby, dysk2 - winda. Za chiny ludowe tłuścioch nie chce (nie potrafi?) zlokalizować dysku z windowsem. Póki co przełączam dyski w biosie ![]() zainstaluj GAG-a (http://gag.sourceforge.net. nie mialem z nim zadnych problemow przy takiej konfiguracji o jakiej piszesz... brzydszy, ale w biosie grzebac nie trzeba... ![]() z wyrazami szacunku, wolan |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za odpowiedzi, ale niestety wszystko się poszło ...bać -- nie dało rady odzyskać.
A faktycznie nie zobaczył mi drugiego dysku, dopiero jak postawiłem oba systemy na jednym to poszło, a przez to pewnie straciłem te dane. Pewnie na próżno było to moje pisanie, bo jak tak dokładniej się przjrzałem to dysk liczący 120 gb (ten z winda) pokazywało że wolne jest na nim w przliczeniu na mb`ty jaiś 117000 z groszami, a więc wydupcyło wszystko co się na nim znajdowało ;( Próbowałem przeszukać norton system workiem dyski w poszukiwaniu pastycji dosowych, ale też nic nie znalazło. Ze złamanym sercem przeglądam płyty i dyski znajomych w poszukiwaniu utraconych dokumentów (dobrze że miałem taki nawyk - pozostawiania u znajomych najważniejszych cząstek pracy) pozdrawiam -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:22 |