Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Linux i utracone partycje, ZAWAŁ SERCA TUŻ TUŻ
primo
post 27.12.2004, 23:59:31
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

przy instalacji Fedora Core 2 wybrałem dysk nr 2 i tam miał się on zainstalować. Na dysku nr 1 był winda i 3 bardzo ważne partycje z moimi danymi. Zainstalowałem bootloadera Grub i odpalam ale nie widzi windy, kombinuje ale nic mi nie wychodzi. Odłaczam dysk nr 2 a na 1 nic nie widać. Próbuję a:fdisk/mbr - ale pokazuje ze jest w tym sektorze virus i nie da rady nadpisać --- CZY TO OZNACZA ŻE DEFINITYWNIE STRACIŁEM WSZYSTKIE DANE questionmark.gifquestionmark.gif

PROSZ O PILNA ODPOWIEDŹ

--------------------
Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo
gg1148730
Go to the top of the page
+Quote Post
Ociu
post 28.12.2004, 08:53:36
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Dawno dawno temu, kiedy chciałem zainstalować Fedore, też straciłem dane.. i już ich nie odzyskałem.
+Quote Post
kszychu
post 28.12.2004, 10:09:47
Post #3

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

A na którym dysku masz zainstalowanego grubaska? Ja mam podobny problem z freebsd + winda. Dysk1 - freebsd i gruby, dysk2 - winda. Za chiny ludowe tłuścioch nie chce (nie potrafi?) zlokalizować dysku z windowsem. Póki co przełączam dyski w biosie sad.gif.

A w kwestii odzyskania danych: spróbuj podmątować te partycje pod linuxem, bo jeśli zainstalowałeś grub'a na dysku z windowsem to nadpisał on MBR

--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
+Quote Post
Jabol
post 28.12.2004, 12:26:11
Post #4

-----

a spróbuj jakiś program do zarządzania partycjami odpalić i zobacz co się dzieje. A spróbuj jakiś program do odzyskiwania danych (niektóre są całkiem dobrem -> odzyskałem za pomocą takiego 99% danych z usuniętej partycji).
+Quote Post
shima
post 28.12.2004, 12:29:18
Post #5

-----

Jeżeli zrobiłeś tak jak napisałeś to nie straciłeś.

--------------------
Nie ma nic stałego prócz zmiany...
+Quote Post
Chewolf
post 28.12.2004, 14:42:37
Post #6

-----

Przy okazji czy mając (1) na jednym dysku win xp a na drugim (2) linuxa można wybierać który system uruchomić bez żadnych programów typu XOSL questionmark.gif Chodzi o to że nie chce mieć okienka do wyboru systemu tylko, po naciśnięciu jakiegoś przyciska uruchomi się np. linux... a jeśli się nie przycisnie to windows. smile.gif Wiecie o co chodzi...tongue.gif
+Quote Post
kszychu
post 28.12.2004, 15:05:13
Post #7

-----

To ma chyba każdy menadżer logowania. ja osobiście miałem tak ustawione lilo. To tylko kwestia konfiguracji.

--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
+Quote Post
sf
post 28.12.2004, 16:33:21
Post #8

-----

Cytat(m5910 @ 2004-12-28 14:42:37)
Przy okazji czy mając (1) na jednym dysku win xp a na drugim (2) linuxa można wybierać który system uruchomić bez żadnych programów typu XOSL questionmark.gif Chodzi o to że nie chce mieć okienka do wyboru systemu tylko, po naciśnięciu jakiegoś przyciska uruchomi się np. linux... a jeśli się nie przycisnie to windows. smile.gif Wiecie o co chodzi...tongue.gif

Możesz skorzystać nawet z NTLDR, który jest przy Windows NT/2000/XP. Plik boot.ini się kłania.

Osobiście po tym jak mi raz Grub rozwalil NTLDR i musiałem formatować C używam dyskietki startowej (gdy chce uruchomić drugi system wkładam ją, jak chce win xp to ją wysuwam). Nie każdy jednak system oferuje szybki start z dyskietki, większość robi to tak wolno, że jednak lepiej zainstalować bootloadaera.

--------------------
Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
+Quote Post
Vertical
post 28.12.2004, 17:46:07
Post #9

-----

Ja też kiedyś miałem bardzo podobną sytuację, ale okazało się, że nie był odpowiednio dociśnięty kabel od zasilacza
Cytat
ale pokazuje ze jest w tym sektorze virus i nie da rady nadpisać

No tak, bo windows to jeden wielki wirus smile.gif

Ten post edytował Vertical 28.12.2004, 17:47:59
+Quote Post
wolan
post 29.12.2004, 11:32:05
Post #10

-----

Cytat(kszychu @ 2004-12-28 09:09:47)
A na którym dysku masz zainstalowanego grubaska? Ja mam podobny problem z freebsd + winda. Dysk1 - freebsd i gruby, dysk2 - winda. Za chiny ludowe tłuścioch nie chce (nie potrafi?) zlokalizować dysku z windowsem. Póki co przełączam dyski w biosie sad.gif.

zainstaluj GAG-a (http://gag.sourceforge.net. nie mialem z nim zadnych problemow przy takiej konfiguracji o jakiej piszesz... brzydszy, ale w biosie grzebac nie trzeba... tongue.gif

z wyrazami szacunku,
wolan
+Quote Post
primo
post 29.12.2004, 18:07:56
Post #11

-----

dzięki za odpowiedzi, ale niestety wszystko się poszło ...bać -- nie dało rady odzyskać.

A faktycznie nie zobaczył mi drugiego dysku, dopiero jak postawiłem oba systemy na jednym to poszło, a przez to pewnie straciłem te dane.

Pewnie na próżno było to moje pisanie, bo jak tak dokładniej się przjrzałem to dysk liczący 120 gb (ten z winda) pokazywało że wolne jest na nim w przliczeniu na mb`ty jaiś 117000 z groszami, a więc wydupcyło wszystko co się na nim znajdowało ;(

Próbowałem przeszukać norton system workiem dyski w poszukiwaniu pastycji dosowych, ale też nic nie znalazło.

Ze złamanym sercem przeglądam płyty i dyski znajomych w poszukiwaniu utraconych dokumentów (dobrze że miałem taki nawyk - pozostawiania u znajomych najważniejszych cząstek pracy)

pozdrawiam

--------------------
Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo
gg1148730
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:22