![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
normalnie porazka
![]()
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 556 Pomógł: 40 Dołączył: 20.07.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a problem jest w czym?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kurcze myslalem, ze dałem wytłumaczenie, byłem totalnie tępy
![]() <td>$movie_name</td> <td>$director</td> <td>$leadactor</td> movie_name mialem zamienic na link, a ja przed to dodawalem link, i wyszło coś takiego <td><a href="movie_details.php?movie_id=$movie_id" title="Dowiedz sie wiecej na temat $movie_name">$movie_name</td> <td>$movie_name</td> <td>$director</td> <td>$leadactor</td> a w tabeli sajgon... a co trza zrobić by dodać adres url takze reżyserom i aktorom ? Ten post edytował Grzesiekb91 16.06.2015, 13:34:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 16 Dołączył: 6.06.2014 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim to domykaj znacznik '</a>'
![]() Dokładnie trzeba zrobić to samo - '<a href="xxx">$zmienna</a>' |
|
|
![]()
|
|
niby próbuje robić to samo, ale wcześniej żeby zrobić ten link, musiałem kod strony edytować w 3 miejscach, na samym poczatku w zapytaniu, dodać "movie_id"., nastepnie w petli while dodac linijke : $movie_id = $row['movie_id'];
a nastepnie wlasnie zmienic na dole dodac url, i w zasadzie próbuje jakąś metodą prób i błędów, bo w zaasadzie ciezko kumam, no ale nie wychodzi Ten post edytował Grzesiekb91 18.06.2015, 12:56:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 16 Dołączył: 6.06.2014 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Porzucić lepiej tę książkę i poucz się ze stron na necie, które nauczą Cię mysqli bo z tym to już możesz do diabła iść.
W tym momencie wystarczy, że zmienisz: - miejsce do którego prowadzi link - to co ma być przekazane GETem czyli to co jest za "?" - i zmienisz zmienne o nazwie $movie_id P.S. Szukałem w referencji atrybutu "a" czegoś takiego jak title. Coś on dodaje, zmienia? http://www.w3schools.com/tags/tag_a.asp |
|
|
![]()
|
|
jak mam zmienić zmienną ? wgl pojęcie dla mnie nie zrozumiałe, specjalnie ją dodałem (movie_id), żeby sie te cholerne linki wyswietlaly, wiec jak mam ją zmienić ? czy ona wgl ma coś wspólnego z nazwą rezysera czy aktora? Ja juz probowałem dosyć długo, jak puisałem, metodą prób i błędów, ja już takie rzeczy tam wpisywałem, że szkoda gadać, a książka faktycznie, nie uczy niczego, jedynie dzięki niej mam więcej pytań niż odpowiedzi.......
cuda na kiju... a to o co pytasz nic nie zmienia, czy to jest czy nie, strona wyglda tak samo tego $ juz usunalem tam w kodzie, i strona wyswietla sie tak: ![]() wyswietla sie numer rezysera zamiast imienia i nazwiska ludziska skad wy sie tego nauczyliscie, ze umiecia, a z taka strona mecze sie 5 dni ? kupilem ta ksiazke pare lat temu za 100zł do nauki tworzenia stron php, i obslugi mysql, okazała sie kupą gówna, teraz kupiłem nową "PHP i MySQL. Wprowadzenie Autorzy: Michele Davis, Jon Phillips" choc korzystam ze starej, bo w starej sie wydaje prosciejsza... Choć możliwe, że jestem po prostu tępy, bo skoro drugi raz mi tłumaczysz, najprostszą rzecz jaką jest linkowanie, to chyba coś jest nie tak ze mną, w dodatku mam dwie książlki i lipa, mam pytanie czy te kursy po 5 tys. zł coś dają wgl ? Ten post edytował Grzesiekb91 19.06.2015, 11:28:22 |
|
|
![]()
|
|
Wygląda, ale spróbuj tak jak Ci podałem. Po co Ci ten dolar między <td>, a a ?
1. Wpakuj cały row tabeli do while. Inaczej będzie Ci się tylko ostatnio pobrany rekord z bazy wrzucał w linki. Tak to powinno wyglądać:
Nie wiem co zwracają funkcje get_director(); i get_leadactor(); oraz nie wiem czy w pliku movie_details.php masz pobieranie danych dla tych wszystkich elementów, więc jeśli jest tak jak myślę - funkcje nie robią nic, a w tym pliku pobierasz wszystkie dane w zależności od zapytania to u góry masz jak to powinno być. EDIT: Nigdy nie korzystałem z kursów. Książkę mam, ale obrasta kurzem bo niestety nie nadąża za technologią. Internet jest pełen wiedzy. Wiele nauczyłem się od kolegów po fachu i z manuala. Ten post edytował patwoj98 19.06.2015, 11:31:01 |
|
|
![]()
|
|
wywala błąd w ostatniej linijce kodu czyli "?>" strony movie_details.php jeszcze nie ma, to był podrozdział dotyczący tylko tego jak zalinkować nazwy filmów, udało się bezproblemowo (prawie
![]() przepisze z książki kawałek "Po dodaniu funkcji get_director(), i get_leadactor(), skrypt dla każdego wiersza głównych wyników wykonuje dodatkowe zapytania. W ten sposób uzyskujemy potrzebne informacje bez zaśmiecxania oryginalnego zapytania. Dodatkowo zmieniliśm,y formatowanie końcówki tabeli, aby uniknąć problemów z poprzedniego przykładu" Gratulujemy ! Oto pierwsszy wykonany wspólnie skrypt, który pobiera informacje z bazy danych i umiesszcza je w ładnie wglądającej tabeli HTML. Nie zamierzamy jednak spocząć na laurach" BTW. Nabprawde bardzo ładna ta tabela HTML... :-) EDIT:: OK JUZ DZIAŁA, dzieje sie to : ![]() Ten post edytował Grzesiekb91 19.06.2015, 11:52:16 |
|
|
![]()
|
|
Jak wywala błąd to wklej cały aktualny skrypt i wklej błąd pod tym. To, że jest napisane, że w ostatniej błąd to nic nie znaczy.
Ten post edytował patwoj98 19.06.2015, 11:49:27 |
|
|
![]()
|
|
moze w sumie , dobry skrypt pisałem wcześniej, ale dlaczego zamiast imienia i nazwiska wyswietlaja sie numery ? mi to się wydawało od samego początku, ze skoro dodałem w pętli while movie_id, to może też coś takiego musze zrobić coś tam dodać, ogólnie to różnie tam probowałem wpisywać
people_fullname, people_id, movie_director, people_isdirector, bo takie cuś w książce było, jak tworzyłem baze danych, i robiłem tak metodą prób i błędów, coś tam dodawałem z tego do tej pętli, później usuwałem, dodawałem gdzie indziej, no nic, w tej książce jest tak naje****ne, że nie idzie rozgryźć, albo people_isdirector, albo movie_director, bo właśnie nie rozumie, dlaczego nie pisze people_isdirector, a movie_director, tworze wgl coś nowego, i to się przecież w głowie miesza i pytanie powstaje DLACZEGO ? w tej książce tego nie ma dlaczego Ten post edytował Grzesiekb91 19.06.2015, 11:58:13 |
|
|
![]()
|
|
Porównaj nasze skrypty. Obstawiam, że znajdziesz różnice
![]() Te numery to prawdopodobnie ID z bazy. Nie wiem czy tworzyłeś bazę, jeśli tak to pewnie masz tabelę reżyser i tam masz idRezyser oraz imie i nazwisko. A w tabeli z filmami masz tylko ID do tamtej tabeli. |
|
|
![]()
|
|
no tak title nie dałeś po prostu dlatego tak mi się wyświetlilo Ten post edytował Grzesiekb91 19.06.2015, 12:03:45 |
|
|
![]()
|
|
Najlepiej pobierz PHPMyAdmin lub Adminera i tam pokaż co mają kolumny. Jeśli masz localhosta typu Wamp to masz phpMyAdmina
|
|
|
![]()
|
|
![]() czyli musiałbym coś zrobić w tej pętli while ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jedna tabelka to za mało. Udostępnij te 3 co tworzysz. To Ci powiem jak pobierać
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Sprawdź to |
|
|
![]()
|
|
sorry stary, że Cie tak wykorzystuje:
ja tam w swoim kodzie mialem EOD;, ty dałeś bez, to sie wyswietlal błąd, więc dodałem z powrotem, więć błąd teraz sie wyswietla w ostantiej linijce kodu strony |
|
|
![]()
|
|
Podawaj co PHP zwraca. Ten post edytował patwoj98 19.06.2015, 12:39:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:14 |