![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, od jakiegoś czasu zmagam się z następującym tematem:
1. Pobieramy dane z bazy danych 2. Wstawiamy dane do pola formularza (select) 3. Odczytujemy tą wartość 4. Zapisujemy odczytaną wartość w bazie danych Aktualnie zatrzymałem się na pkt. 3. Skrypt nie odczytuje wartości pola formularza przez co nie mogę dodać rekordu w bazie danych. Proszę o podpowiedź jak odczytać pole select (name=prze) i zapisać wartość w zmiennej $PRZ. POBRANIE DANYCH Z BAZY I WSTAWIENIE ICH DO POLA SELECT:
Ten post edytował Werno 15.06.2015, 13:28:16 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A cos takiego jak <FORM> to jest?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to zrob:
print_r($_POST); i zobacz czy do skryptu po wyslaniu forma idzie to co ma isc czy nie. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Sprawdziłem. Wyświetla 'Wykonawca_id' zamiast 'Osoba' ...
|
|
|
![]()
|
|
No bo jako wartosc ustawiasz ID a nie tekst.... Formularz wysyla wartosci pol a nie ich etykiety. Przenosze na przedszkole.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem, poprawiłem to aktualnie skrypt wywala wiadomość:
"Proszę podać przewodniczącego odbioru !" Czyli nic nie odczytuje gdzie jest błąd w tym przypadku. |
|
|
![]()
|
|
A skad ja mam wiedziec co ty tam poprawiles?
Poza tym, ze ci to ID sie wysylalo a nie nazwa to wlasnie tak mialo byc. Po grzyba ci tam nazwa? To ID identyfikuje rekord a nie nazwa -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 16 Dołączył: 6.06.2014 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym na pewno zmienił i zrobił selecta tylko jeżeli num_rows >0, a else wstawił
Drugie - warunki w ifie są bez sensu. Wystarczy drugi tylko. Pierwszy nic nie zmieni bo cały if opiera się na tym czy istnieje ta zmienna w poście. Przeglądnąłem cały temat i nie widzę, aby nospor lub ktoś inny pytał co zmienna $_POST przynosi i skąd. |
|
|
![]()
|
|
Cytat ktoś inny pytał co zmienna $_POST przynosi i skąd. To przejrzyj temat jeszcze raz... przeciez to jest wyjasnione, a o tym ze w kodzie widac juz nie wspomne.
|
|
![]()
|
|
Znalazłem przyczynę. Do zmiennej $PRZ nie przypisywała się żadna wartość ponieważ źle napisałem ograniczenie
powinno być: Wartość nie przypisywała się do zmiennej $PRZ ponieważ 'Wykonawca_id' jest liczbą jednocyfrową. Teraz już jest OK. Dzięki za pomoc ![]() Ten post edytował Werno 16.06.2015, 06:32:58 |
|
|
![]()
|
|
Kurcze, co jest? Ktory moj post wskazuje, ze jestem na Ciebie obrażony? Ludzie kochani, nie mam co robić tylko sie obrażać na Was, normalnie to jest sens mojego życia*
*wole wyjasnic, to była ironia, bo zaraz znowu napiszesz, ze sie obrazilem do kwadratu :/ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ok, możesz zamknąć temat.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Wartość nie przypisywała się do zmiennej $PRZ ponieważ 'Wykonawca_id' jest liczbą jednocyfrową. Skoro to jest liczba, to po co w ogole tam uzywasz wyrażenia regularnego i to na dodatek sprawdzajacego wystepowanie liter? * *I nie, pisząc tego posta rownież nie jestem obrażony. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Bo we wcześniejszej wersji skryptu te pole można było wypełnić "z palca".
|
|
|
![]()
|
|
Tak też sie domyslilem, wolalem miec jednak pewnosc.
Skoro zmienila sie wartosc, to wypadaloby zrobic tez i sprawdzanie normalne. Ale to Twoja sprawa. Boje sie wtrącac bo znowu ocos mnie oskarżysz ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:31 |