![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak najoptymalniej zbudować bazę danych oraz zapytanie. Baza zawiera różne zestawienia lodów, np.
Jak powinno wyglądać zapytanie jeśli chce wypisać wszystkie lody, w których znajduję się czekolada oraz mięta |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lod:
id_lod, nazwa skladnik: id_skladnik,nazwa lod_skladnik: id_lod,id_skladnik
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
baza taka, jak powyżej. zapytanie takie:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra zrobiłem bazę jak podpowiadacie. Dane jakich lodów poszukujemy wybiera użytkownik strony, nazwy wybranych składników znajdują się w tablicy tab[].
Mam jeszcze pytanie, jak ułożyć zapytanie, które pokaże nam lody wyłącznie z tymi wybranymi składnikami (bez żadnych innych, np. użytkownik wybrał czekolada, mięta, więc lód może zawierać jedynie czekolade i mięte), a drugie zapytanie, które pokaże nam lody z wybranymi składnikami (ale dodatkowo mogą być także inne składniki, np. użytkownik wygrał czekolada, mięta, ale lód może zawierać także np. orzechy). Sam zrobiłem następujące zapytanie, jednak źle wyświetla dane, gdy jest więcej niż 1 składnik.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:59 |