![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam na forum,
Jestem świeżakiem, zatem proszę o tony cierpliwości. Jeśli przetrwam przygodę z PHP/MySQL to być może wykażę cierpliwość w przyszłości wobec innych osób. DO RZECZY: W celach treningowych postanowiłem napisać prymitywny słownik angielsko-polski wyszukujący nazwy kolorów. Stworzyłem bazę MySQL zawierającą tabelę z trzema kolumnami. Wszystko najwidoczniej się udało i po podejrzeniu w PHPmyAdmin widać bazę o nazwie słownik, z tabelą slownikenpl i kolumnami o nazwie "numerID", "angielski" i "polski" Na razie zależy mi, aby z bazy MySQL pobrać odpowiedni wiersz i żeby zwrócił mi np. wyraz "biały" z kolumny "polski". Próbuję to zrobić poprzez pobranie wiersza zawierającego "white" z kolumny "angielski" przy pomocy WHERE. Mam taki kod:
Po wykonaniu kodu w przeglądarce pojawia się zupełnie pusta strona. Zero wyświetlanych błędów. Co robię nie tak? Walczę już z tym dwa dni i nie mam już siły grzebać po Internecie. Wiem, że to zapewne coś trywialnego, ale please help ![]() Pozdrowienia Rafał |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 7 Dołączył: 3.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w tym miejscu:
zmień numer indeksu tablicy na 0. A jak to nie pomoże wpisz w widoku echo var_dump($row), to pokaże czy coś w ogóle pobierasz z bazy danych. Hej, dzięki wielkie za odpowiedź ![]() Zmieniłem indeks na 0 - bez zmian, wrzuciłem echo var_dump($row) i zwróciło mi NULL Zatem chyba nic nie pobiera z bazy danych i wygląda na to, że problem tkwi w samej bazie danych. Tym bardziej, że wcześniej ucząc się z "pewnej strony" stworzyłem inną bazę. Tamta różniła się tylko tym, że zawierała kolumny numerID, Imię, Nazwisko i dodatkową kolumnę Wiek. Dokładnie ten sam skrypt "współpracuje" bez problemu z tą starą bazą zwracając żądane wyniki. Tworząc nową bazę robiłem to w taki sam sposób. W PHPmyAdmin baza, tabela i zawartość każdej kolumny wyświetlają mi się bez problemu, zatem baza i odpowiednie wiersze istnieją. A jednak ten sam skrypt przy mojej bazie nie chce działać. Pewnie coś pochrzaniłem w nowej bazie. Gdzie szukać problemu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 20 Dołączył: 20.04.2004 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz co masz w zmiennej $sql, zrób echo $sql.
To zapytanie wykonaj na bazie danych na przykład korzystając z phpmyadmin i zobacz czy zwraca wyniki. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@Crash89, @luki100011
Bardzo Wam dziękuję za naprowadzenie na źródło problemu. Nie wiem czy się Wam przyznawać, ale dobra, powiem... Otóż, wprowadzałem dane do tabeli przez skrypt php. Chciałem sobie ułatwić pracę i wpisałem kolory i odpowiedniki w tabeli w Excelu, razem ze wszystkimi innymi dodatkami, później tylko skopiowałem i ziuuuuup do skryptu. Miało być tak pięknie, ale nie zauważyłem, że wraz z każdym słówkiem skopiowało mi się gratis po spacji. Stąd skrypt "nie widział" np. słówka "white" bo w bazie było "[spacja]white". No cóż, pierwsze doświadczenie programistyczne zakończone sukcesem. Szkoda, że poszukiwanie spacji zajęło mi 2 dni. Ale dzięki temu poznałem ludzi, którzy zechcieli pomóc za zwykłą dozgonną wdzięczność ![]() Muszę teraz pomyśleć nad rozwiązaniem usuwającym zbędne spacje. Znowu mam zajęcie na kolejne dwa dni ![]() Jeszcze raz dzięki! Przedszkolak Rafał |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To czemu nie zrobiłeś:
$imie =trim('white'); Usuwaj białe znaki na etapie dodawania / wyciągania rekordu. O innych rzeczach to już nie będę nadmieniać typu htmlspecialchars Ten post edytował casperii 3.06.2015, 19:04:37 |
|
|
![]()
|
|
To czemu nie zrobiłeś: $imie =trim('white'); Usuwaj białe znaki na etapie dodawania / wyciągania rekordu. O innych rzeczach to już nie będę nadmieniać typu htmlspecialchars O żebym to ja wiedział wcześniej o takich sztuczkach ![]() Dzięki casperii! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 13:53 |