![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam bardzo prostą walidacje formularzu (tak wiem, że powinienem używać PDO, funkcji prepare itp.) Ale mi zalezy, żeby zrobić to w preg_match Chcę przepuścić dane w formularzu tylko jeżeli bedzie miało dozwolony znak z preg_matcha: problem w tym, że ten preg_match nie działa, tzn. nie puszcza mi mimo wszystko formularza gdy w nazwie jest np. ' albo - (a dodałem to do wyklucoznych znaków) Jak skonstrułować preg_matcha abym mógł wykluczyć te znaki? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na oko, to Twoje wyrażenie brzmi:
^[\w\d\sąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ\.\,\?\(\)\:\'\-] -> wszystko, co nie jest jednym z tych znaków, * -> dowolny znak próbowałeś dać +, zamiast * ? + oznacza dowolną długość ciągu, jeśli jest za nawiasem -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słabe masz Oko.
^ umieść po [ a nie przed i zamień * na + j.w . Z Tym że * oznacza 0 lub więcej znaków a + przynajmniej 1 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Słabe masz Oko. ^ umieść po [ a nie przed i zamień * na + j.w . Z Tym że * oznacza 0 lub więcej znaków a + przynajmniej 1 Mam teraz taki kod:
Teraz mi pojazuje problem nawet gdy nie ma zakazanych znaków (próbowałem pregmacth z ! i bez). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Prawie działa, nie chce przepuścić tylko ' Znaki jak: ,-. puszcza a tamtego nie chce puścić ![]() Ten post edytował Lethys 2.06.2015, 13:27:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
zrób var_dump($nazwa) ze stringu i pokaż co tam wkładasz że nie przechodzi.
Może gdzieś robisz htmlspecialchars, albo z formularza idzie zakodowane. |
|
|
![]()
|
|
zrób var_dump($nazwa) ze stringu i pokaż co tam wkładasz że nie przechodzi. Może gdzieś robisz htmlspecialchars, albo z formularza idzie zakodowane. faktycznie zmienna przepuszczam przez:
Jak to mogę dostosować pod ten skrypt?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
nie przepuszczać, skoro akceptujesz tylko takie znaki to raczej nie przejdzie SQLInj
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:32 |