![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na razie jestem w tym zielony, dlatego mam pytanie jak zrobić średnią ocen uczniów uzyskanych z bazy danych MySQL-a: szkoły, poszczególnych klas, średnią ucznia. Może być jeden przykład z reszt może sobie poradzę np. średnia ocen z poszczególnych przedmiotów, czyli wyliczenie sumy wartości rekordów wybranych dla danego przedmiotu, podzielenie ich przez ilość znalezionych rekordów. Może troszkę namieszałem, ale chyba zrozumiecie, o co mam na myśli.
Pozdrowienia Świąteczne da forumowiczów. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wyciagniecie z bazy danych informacji o tym nie powinno byc trudne...
generalnie musisz wykorzystac tutaj jedna z funkcji agregacji tj. AVG Twoje zapytanie bedzie wygladac mniej wiecej w sposob nastepujacy:
i wlasciwie to jest wszystko, aczkolwiek nie dokonca... w swoim poscie piszesz, ze Cytat średnia ocen z poszczególnych przedmiotów w celu osiagniecia takich efektow pasowalo by poznac strutkure bazy danych i zorientowac sie w jakich tabela przechowywane sa dane oraz jak ze soba sa powiazane tabele, przy czym wszelkiego rodzaju ograniczenia bedzie zapisywal mniej wiecej w sposob nastepujacy:
reszta zapytan na bardzo podobnej zasadzie... pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Durze dzięki sprawdzę jak to działa powinno być OK.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 06:50 |