![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
wzoruje się na stronie http://jqueryui.com/autocomplete ale niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi do zdarzenia w którym wybieram państwo i w drugim polu input albo liscie wyboru dostane listę miast danego państwa do tej pory odfiltrował odpowiedzi a jak przenieść to pole do kolejnego filtru? skrypt poniżej filtruje ciągi a jest możliwość stworzenia z tego tabeli i przeszukiwania jej wedlug warunków ? <script> $(function() { var dziala = [ <?php foreach( $panstwa as $value ) { echo " '$value', " ; } ?> ]; $( "#dziala1" ).autocomplete({ source: dziala }); }); </script> mając przykładową tabele ( id , kraj, miasto ) w 1 polu wybieram kraj a w 2 polu wybiorę miasto danego kraju bardzo proszę o podpowiedz jak można coś takiego zrobić |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 20 Dołączył: 20.04.2004 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do drugiego pola pobierz dane korzystając z opcji "remote"
http://jqueryui.com/autocomplete/#remote doklej do url-a wybrane państwo -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
śledziłem ten przykład ale poległem na search.php nie wiem co tam ma być . echo foreach'a z 3 kolumnami ( id , kraj, miasto ) ?
Ten post edytował noche 29.05.2015, 09:48:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy jak chcesz do tego podejść:
a) Zasysasz od razu wszystko z tabeli. Wstawiasz państwa pierwszego selecta. Robisz zdarzenie onchange() na tego selecta, z wybranego option wybierasz wartosc. Mając wartosc mozesz wyfiltrowac zassane miasta i je wstawic do drugiego selecta. Jak to zrobić? Do JS przesyłasz wszystkie miasta jako JSON. W JS parsujesz JSONa na tablicę i możesz sobie filtrowac. ![]() http://blog.turson.pl/dynamiczne-zalezne-selecty/ Ten post edytował Turson 29.05.2015, 10:04:59 |
|
|
![]()
|
|
fajny przykład a jak to odnieść do __soapCall
teraz robię tak foreach( $wynik_panstwa->Panstwo as $value ) { $panstwo = $value->Panstwo_nazwa; $panstwa_str = $panstwa_str." '$panstwo', " ; } $(function() { var panstwa = [ <?php echo $panstwa_str ; ?> ]; $( "#panstwa" ).autocomplete({ source: panstwa }); }); nie ma problemu żeby zrobić z tego tabele ale co z szukaj.php : " $stmt->bindValue(':marka', $_POST['marka'], PDO::PARAM_STR); $stmt->execute(); " formularz " $.ajax({ type: 'POST', url: 'szukaj.php', data: { 'marka':marka }, success: function(msg){ $("#modele").html(msg); } }) " niestety nie mogę rozgryźć pliku search, co tam ma być żeby te dane się pobrały ? jest jakiś przykład z statyczna tabelą ? <script> $(function() { function log( message ) { $( "<div>" ).text( message ).prependTo( "#log" ); $( "#log" ).scrollTop( 0 ); } $( "#birds" ).autocomplete({ source: "search.php", minLength: 2, select: function( event, ui ) { log( ui.item ? "Selected: " + ui.item.value + " aka " + ui.item.id : "Nothing selected, input was " + this.value ); } }); }); </script> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:09 |