![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę napisać w miarę prosty serwis z możliwością rejestracji, panelem administratora itd, taki mały cms, tyle, że obiektowo aby poćwiczyć sobie. Tyle, że mam problemy w OOP z rozkładem klas i metod. Jak powinien wyglądać taki rozkład klas i metod oraz powiązań między sobią ?
Myślałem o czymś takim Klasa Connect rozszerzająca PDO Klasa Auth która jako konstruktor przyjmuje obiekt PDO, metody: Register i nie mam pomysłu co jeszcze miała by robić oprócz rejestracji usera. Klasa Validate która miała by metody statyczne do walidacji np, static CheckLogin($login), static CheckEmail($email) itd Wtedy w metodzie Register klasy Auth odwoływał bym się przed rejestracją do klasy walidacyjnej? Klasa Login z metodami Login, LogOut, RecoveryPassword, ChangeEmail, ChangePassword, ViewProfil ? Jak to wygląda? Jeżeli źle to może ktoś przedstawił by taki rozkład klas po krótce i metod? Diagram klas w UMl np. Jako tako OOP rozumiem, ale nie mogę ogarnąć rozkładu metod i ogólnie czy klasa powinna robić to czy może jeszcze co innego. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pytanie co Ci ma dać tak naprawdę ten Connect?
Auth to raczej autoryzacja, wiec nazwa nie pasuje Ci za bardzo, tu to pakujesz uprawnienia |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat nie mogę ogarnąć rozkładu metod i ogólnie czy klasa powinna robić to czy może jeszcze co innego. To od Ciebie - architekta - w tym przypadku zależy która klasa powinna co robić, nie ma wyznaczonyh stałych standardów. Jeżeli wciaż się uczysz rób jak uważasz za stosowne, najlepiej jakiś duży projekt, a odpowiedzi na tego typu pytania przyjdą wraz z dośw. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pytanie co Ci ma dać tak naprawdę ten Connect? Auth to raczej autoryzacja, wiec nazwa nie pasuje Ci za bardzo, tu to pakujesz uprawnienia Czyli mówisz, że połączenie z bazą w zwykłym pliku bez klasy? Z tego co widziałem na przykładzie innych klas to AUth właśnie zajmowałą się rejestracją np. To od Ciebie - architekta - w tym przypadku zależy która klasa powinna co robić, nie ma wyznaczonyh stałych standardów. Jeżeli wciaż się uczysz rób jak uważasz za stosowne, najlepiej jakiś duży projekt, a odpowiedzi na tego typu pytania przyjdą wraz z dośw. Niby tak, ale jak zacząć coś kiedy nie ma się pojęcia która klasa jakie ma mieć metody itd. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 12:24 |