![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 4 Dołączył: 7.11.2012 Skąd: Połaniec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
przerabiajac kursy czy to online czy też książkowe za każdym razem autor inaczej podchodzi do sklejania strony w całość Postanowiłem napisać ten post ponieważ wielu z was jest doświadczonymi programistami i napewno wieci co najcześciej sie stosuje i co wypada najlepiej stosować żeby wyrobić sobie nawyk dobrej techniki praogramowania Moje pytanie brzmi jak wygląda tzz "Rusztowanie stron" chodzi mi bardziej o strony bez MVC a np prosta mini aplikacja NP. Ja często spotykam się z tym ze w index.php includowane są osobno header content i footer ale to wymaga doączania do każdego kontentu hedera i footera Jak to powinno wyglądać czy może jakiś inny sposób bez controllera chodzi mi o Poprawny szkielet strony Czy ktoś wypowie sięw tym temacie (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 18 Dołączył: 7.10.2007 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast wywarzać otwarte drzwi i samemu tracić czas, użyj sobie coś co już jest zrobione i działa np. smarty.
Poprawnie to powinno być tak że masz jeden plik typu layout w którym masz wygląd strony i do każdego url zdefiniowane jaki plik widoku ma być pobrany i dołączony do pliku layout. W trakcie pisania czegoś takiego dojdziesz do wniosku że potrzebujesz coś na kształt helpera widoku itp itd. Dobry programista powinien być "trochę leniwy". Chodzi o to żeby pisać taki kod który da się wykorzystać/wywołać również w innym miejscu oraz (tu już jest moje subiektywne zdanie) szukać gotowych rozwiązań które mają tą zaletę że są już gotowe i przetestowane przez społeczność (mam tu na mysli moduły i rozszerzenia). Ten post edytował robertpiaty 23.05.2015, 17:49:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:03 |