Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Ocena mojej strony + LOGO
webwinner

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej,

Proszę o ocenę mojej strony (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
Docelowo na stronie będzie więcej contentu, treści itd ale najbardziej chodzi mi o stronę główną.

PS. Logo także mojego autorstwa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował webwinner 20.05.2015, 19:13:04
Go to the top of the page
+Quote Post
b4rt3kk

-----

Przykro mi, ale tutaj nie ma za bardzo czego oceniać niestety. Owszem, nietypowy układ strony, bo menu z lewej, ale oprócz tego tu nic nie ma, prócz slidera.

Co do logo - kojarzy mi się z 8 bitowymi grami - w zasadzie nie jest złe, czcionka jest dobrze dobrana, ale sam glyph nasuwa skojarzenia z przeszłością.

Więcej nie jestem w sanie powiedzieć, bo nie ma na tyle treści i funkcjonalności, by wysnuwać jakiekolwiek wnioski.
+Quote Post
Comandeer

-----

Może pomyślałbyś o optymalizacji grafiki? http://webwinner.pl/wp-content/uploads/201...577758_1920.jpg → spokojnie można odchudzić co najmniej o połowę. No i jak piszesz, że robisz strony RWD, to nie ładuj mi grafiki full HD jeśli mam zdecydowanie mniejszy ekran.
+Quote Post
webwinner

-----

Cytat(Comandeer @ 20.05.2015, 21:38:55 ) *
Może pomyślałbyś o optymalizacji grafiki? http://webwinner.pl/wp-content/uploads/201...577758_1920.jpg → spokojnie można odchudzić co najmniej o połowę. No i jak piszesz, że robisz strony RWD, to nie ładuj mi grafiki full HD jeśli mam zdecydowanie mniejszy ekran.

Słuszna uwaga (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
tzm

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat(Comandeer @ 20.05.2015, 21:38:55 ) *

Idz... czlowieku idz z tego forum.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Responsive_Web_Design

onload ładuje się grafike która możliwie najbardziej dopasuje się do ekranu żeby jak najmniej trzeba ją zniekształcać stylami, z racji że przeglądarki jeszcze nie wspierają rozwiązań natywnych w tym kierunku a chłopak np nie wie jak to zrobić to wybrał najlepszą opcję.
jak masz słaby internet to z niego wyjdź a nie narzekaj że ktoś wrzuca duże grafiki.

@webwinner - logo bomba, sam mam podobne tylko bardziej kolorowe. strona ma fajny układ, też jak to ww co teraz sobie ciacham (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ale jest na niej tak mało treści że nie ma co oceniać...

Ten post edytował tzm 21.05.2015, 19:04:34
+Quote Post
Comandeer

-----

@tzm czyli nie widzisz nic złego we wrzucaniu grafik, które spokojnie można odchudzić z 500 kb do 200kb? Co do Internetu - akurat często jestem zmuszony korzystać z internetu mobilnego… a tego dobrego w Polsce po prostu nie ma (tak, LTE nie łapie w centrum Krakowa…).
Cytat("tzm")
onload ładuje się grafike która możliwie najbardziej dopasuje się do ekranu żeby jak najmniej trzeba ją zniekształcać stylami, z racji że przeglądarki jeszcze nie wspierają rozwiązań natywnych w tym kierunku

Przecież o tym napisałem… Po co mi grafika Full HD na o wiele mniejszym ekranie? Co do natywnych rozwiązań - nie zgodzę się, że nie obsługują. Media queries wspiera wszystko, co nie jest IE 9-, picture wylądował w Chrome i w lisku, a image-set w CSS od 3 lat jest w webkitach. Możliwości są - wystarczy je odpowiednio wykorzystywać.

Nie rozumiem tej dziwnej kampanii nienawiści skierowanej przeciwko mojej osobie :| Zamiast próbować dyskutować z moimi argumentami, dyskutuje się ze mną…
+Quote Post
tzm

Ostrzeżenie: (10%)
X----

No a ja na przykład pracuje na dwóch 24 calowych monitorach z 1920x1080... dlaczego mialbym byc gorszy i widziec pelno ekranowa strone w kontenerze zeby nie niszczyc jakosci zdjecia? grafike sie skaluje w dol to raz, dwa, sa banalne techniki javascriptowe do ladowania zdjec zeskalowanych na serwerze, w czasie gdy leci loader - wystarczy doczytac odpowiednio dobrana grafike. ale jak ktos robi pierwsza swoja strone wizytywke w sieci to moze tego nie wiedziec. wiec autor tematu wybral najlepsza opcje zeby pogodzic oba fakty. tez bym tak zrobil, i za to mi placa, wierze ze sugestie moich pracodawcow sa dobre. serio nie wiesz czemu Cie wszyscy hejtujemy? coz.
+Quote Post
Comandeer

-----

Cytat
serio nie wiesz czemu Cie wszyscy hejtujemy? coz.

Nie rozumiem tego. Zamiast próbować dyskutować i wyjaśnić mi czemu się mylę, najlepiej na mnie napaść. Nie wiem - tak jest wygodniej czy może chodzi o oszczędność czasu? W końcu kazać mi wyjść jest o wiele szybciej niźli próbować odpisać czemu się ze mną nie zgadzasz…

Osobiście nie widzę czemu moja technika miałaby powodować problemy na większych monitorach. One dostałyby przecież grafikę najwyższej jakości - taką, jaka by im przysługiwała po rozwiązaniu media queries. Ba, skalowanie grafiki w górę spotyka się o wiele częściej - choćby FB w swoich galeriach zdjęć. Technika bardzo prosta do wybronienia: userowi prezentujemy to, co mamy i w międzyczasie doczytujemy lepszą jakość. De facto identyczną technikę zaleca się w przypadku picture i jego polyfillów - choćby: https://dev.opera.com/articles/responsive-images/ (czyli nurt content-first).

No i inna kwestia to kwestia samego rozmiaru pliku. To jak sobie skalujemy obrazek (w górę czy w dół) nie usprawiedliwia nas w przypadku niezoptymalizowanych grafik. 200kb to dużo - na tyle dużo, żeby PageSpeed, WebPageTest i kilka innych rzeczy się na nas obraziło. Google nie stworzył sobie WebP od tak - ten format powstał po prostu jako odpowiedź na rosnącą potrzebę coraz mniejszych rozmiarowo grafik…
+Quote Post
com

-----

http://www.smashingmagazine.com/2013/07/22...kground-images/ (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
tzm hamuj stary bo razem z Twoim kolegą Fortim czasem was za bardzo ponosi (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

A ładowanie full hd na smartphone nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem.

Comandeer na fb to działa na zasadzie przeplotu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował com 21.05.2015, 23:57:14
+Quote Post
Comandeer

-----

Cytat
na fb to działa na zasadzie przeplotu

Mówisz? Ja bym se dał rękę uciąć, że jak się kliknie miniaturkę, to najpierw jest ona wyświetlana jako rozciągnięte tło, a na to jest szybko doczytywany jpg (tak jak mówisz z przeplotem). Ale dawno w sumie się temu nie przyglądałem - może coś się zmieniło albo ja źle widziałem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
com

-----

to wtedy byś miał przeskalowanie, a jest tylko brak ostrości, bo to on sobie dociąga, żeby szybciej obrazek wyświetlić, teraz mam szybkiego neta to nawet tego już nie widać (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/We...image-rendering używają min tego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Comandeer

-----

Faktycznie, masz rację - jest jedynie przeplot. Chociaż obecnie mam wrażenie, że coś jednak w tym zmienili.
+Quote Post
com

-----

też mam takie wrażenie bo kiedyś było to bardziej wyraźnie widać a teraz jest to mniej dostrzegalne, ale itak obrazki na fb mocno tracą na jakości...
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:21