![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pytanie odnośnie rozpoznania systemu operacyjnego w urządzeniach mobilnych poprzez User Agent. Dlaczego niektóre urządzenia mobilne przedstawiają się serwerowi jak by posiadały kilka systemów operacyjnych? Przykład poniżej: Nokia Lumia User Agent: Mozilla/5.0 (Mobile; Windows Phone 8.1; Android 4.0; ARM; Trident/7.0; Touch; rv:11.0; IEMobile/11.0; NOKIA; Lumia 930) like iPhone OS 7_0_3 Mac OS X AppleWebKit/537 (KHTML, like Gecko) Mobile Safari/537 Czy ktoś z Was orientuje się czy w w/w przypadku pierwsza nazwa systemu operacyjnego czyli "Windows Phone" dla tego urządzenia jest prawidłowa....? Jak rozpoznać prawidłową wersję mobile OS dla danego urządzenia? Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, jest to prawidłowy UA, który powstała jako taki kombos żeby oszukać chociażby gmaila, którego poprawne wyświetlenie pod mobilnym IE do jeszcze niedawna było problematyczne. Więc google po prostu wyciął tą i tak w sumie niszową przeglądarkę. Jak najlepiej wyszukiwać? Najlepiej najpierw rozpoznawać czy to jest windows, dopiero potem pozostałe systemy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można rozpoznać urządzenie mobilne gdy przełączone jest w tryb komputerowym?
Ten post edytował icebearrr 12.05.2015, 20:20:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można np jeszcze sprawdzać czy właściwość window.orientation istnieje, tylko nie mogę teraz odszukać jakiegoś info odnośnie tego jakie przeglądarki to wspierają. Z tego co sprawdzałem na pewno pod mobilnym IE, safari, chrome (i innym opartym na webview przeglądarkom) ten atrybut jest. A jak to wygląda pod innymi przeglądarkami - ciężko mi powiedzieć.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 08:33 |