![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Dopiero co zacząłem lekturę na temat PHP i w niektórych przykładach dotyczących funkcji empty() zauważyłem, że czasami jest ona poprzedzona znakiem ! . Niestety, nie udało mi się dotrzeć do różnicy między zapisem !empty() a empty() więc proszę o wyjaśnienie. Dokładnie to wystepuje w połączeniu z instrukcją if:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2007 Skąd: Bydgoszcz/Inowrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
! oznacza not - zaprzeczenie logiczne
if(empty($zmienna)) oznacza jeśli pusta $zmienna if(!empty($zmienna)) oznacza jeśli NIEpusta $zmienna |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie a czy if(!empty) jest tym samym co if(isset) ? i czy if(empty) jest tym samym co if(!isset) ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2007 Skąd: Bydgoszcz/Inowrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak najbardziej nie, załóżmy kod:
isset - sprawdza, czy dana zmienna została zainicjalizowana, np $a=0; empty - sprawdza, czy zawartość zmiennej jest pusta, np $a = 0, $a = '', $a = array() lub niezainicjowana $a, ale także $a = false oraz $a = '0' ((IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) !) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:31 |