![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem nowy i dopiero zaczynam zabawę z PHP. I już na początku mam mały problem. Mianowicie wysyłanie wiadomości z formularza umieszczonego na stronie przebiega pomyślnie. Jednak w treści wiadomości brakuje polskich znaków. Próbowałem na różne sposoby określać kodowanie w sekcji $headers jednak bez większego skutku, a dodatkowo maile zaczęły schodzić do spamu, ale to raczej nie ma związku. Dlatego mam prośbę jakby ktoś mógł zerknąć i powiedzieć gdzie tkwi problem.
Dodam, że jest to formularz wysyłany bez przeładowywania, z pomocą AJAX'a. Ten post edytował Korybut 4.05.2015, 14:02:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2007 Skąd: Bydgoszcz/Inowrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Linia 58: $headers
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie w literówce tkwi błąd.
Próbowałem z tym headers na kilka sposobów, i żaden nie zadziałał. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 9 Dołączył: 16.11.2014 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodowanie pliku?
|
|
|
![]()
|
|
Wszystkie pliki UTF-8
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2007 Skąd: Bydgoszcz/Inowrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale chwila
![]() Polskie znaki powinny być poprawnie umieszczone w treści wiadomości |
|
|
![]()
|
|
Ale chwila ![]() Polskie znaki powinny być poprawnie umieszczone w treści wiadomości W temacie polskie znaki są tylko przed odczytaniem wiadomości. Po jej otwarciu zamiast ą ę itp. są bliżej nieokreślone litery. Edit: Twój kod poprawił jedynie kodowanie tytułu wewnątrz wiadomości. Ten post edytował Korybut 4.05.2015, 16:44:07 |
|
|
![]()
|
|
Ta część:
Czy fraza "[..]wiadomość o treści[...]" pokazuje poprawnie polskie znaki, a dopiero wiadomość napisana przez użytkownika ma błędne znaki, czy cała treść wygląda błędnie? Czy znaczki są w postaci encji ģ, czy w postaci brzydkich znaczków lub znaków zapytania? Spróbuj: * wyrzucić filter_var dla wiadomości, * sprawdzić nagłówki wiadomości e-mail (ctrl+u w thunderbirdzie, w innych pewnie podobnie) - tam sprawdź, jakie rzeczywiście kodowanie zostało ustawione |
|
|
![]()
|
|
w wiadomości wygląda to tak:
Cytat Witaj Alu. Klient FADAWDAW wysĹaĹ/a Ci wiadomoĹÄ o treĹci: ZaşóĹÄ gÄĹlÄ jaźŠA to ciekawostka! ![]() Wychodzi na to, że problem pojawia się na poczcie WP. zmieniłem adres do korespondencji i np. na gmail'u wszystko pojawia się prawidłowo. Co jednak nie zmienia faktu, że gdzieś w kodzie siedzi błąd ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 08:06 |