![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
stworzyłem system rejestracji, chciałbym przetestować ten kod. Problem polega na tym, że wydaje mi się że mogę stworzyć tylko test funkcjonalny który wprowadzi dane do formularza i wyślę dane i sprawdza czy się powiodło. Czy jest możliwość napisania testów jednostkowych ? Jak stworzyć obiekt z danymi aby sprawdzić czy poprawnie zarejestruję użytkownika ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co rozumiesz przez test jednostkowy rejestracji? Chcesz przetestowac insert do bazy? Sprawdzanie czy użytkownik istnieje? Jakies kodowanie haseł?
Zastanów się dobrze i odpowiedz na pytanie ci zamierzasz testować. Doctrine i bazę? Używaj mockerow. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli masz dobrze napisany kod, to zapewne za operacje bazodanowe odpowiadają wyspecjalizowane obiekty/klasy implementujące jakiś interfejs. Na potrzeby testów jednostkowych wystarczy zastąpić je implementacjami operującymi w pełni w pamięci.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak zrobić imitacje danych z formularza.. czy zrobić testy jednostkowe do tego czy użyć behat, phpspec
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co poniektórzy tutaj są baardzo leniwi widzę.
http://symfony.com/doc/current/cookbook/fo...it_testing.html Z czym konkretnie masz problem? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:07 |