![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może ktoś pomóc? Schemat prostej bazy produktów,producentów? Muszę wybrać potem na stronę typ produktu osobno, nazwę oraz producenta? Jaka to bedzie relacja? wiele do wielu? Jeden produkt może mieć wielu producentów a producent wiele produktów ?
Producent id Nazwa opis Produkt id typ opis nazwa IDProducent |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Można to zrobić na 3 tabele, pierwsza producenci, druga produkty a trzecia połączenie:
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
raczej 2 z relacją 1:n
1 producent - wiele produtów Czyli Produkt - Producent |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
@Pyton, ale czasem np. bułkę grachamkę produkuje wielu piekarzy
![]() -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślałem podobnie jak Kshyhoo właśnie. Biorąc jeszcze pod uwagę to co pyton napisał to wyglądało by to w jaki sposób? Mam 3 producentów? np KFC, MCDonald, AfricaBurger i teraz każdy z nich ma jakieś id z tabeli produkty? to jest raczej relacja 1 do 1? odwrotnie to też będzie relacja 1 do 1 ? Jak byto wyglądało w postaci graficznej ?
Jak rozumiem wyciągnięcie z bazy danych to np;
I jeszcze jedno pytanie? zdjęcia przechowywać w postaci adresów i je tylko wyciągać? z tego co wiem trzymanie całych plików na polu Blob jest baaardzo nieefektywne. Ten post edytował Boshi 30.04.2015, 23:20:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Kshyhoo tak, ale to nie jest ten sam produkt
![]() Tak, obrazki na serwerze a w tabeli tylko linki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:03 |