![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zacząłem uczyć się symfony i nie potrafię sobie poradzić z autoryzacją... 1) Czy autoryzacja istnieje jedna dla całej aplikacji (np. front, admin) tylko role są inne? 2) Gdzie wybrać jaką nazwę posiada pole "password" (mam np. hasło)? 3) Gdzie jest ten etap autoryacji bo nie bardzo widzę kontrolera który ładnie to pokazuje (i tak samo wylogowywanie) 4) Jakie zasoby mam po zalogowaniu się? W sensie jakie dane są przechowywane o uzytkowniku itd... Proszę o prosty przykład lub wytłumaczenie. Pozdrawiam podbijam... Ten post edytował aras785 27.04.2015, 21:46:00 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy zapoznałeś się w ogóle z dokumentacją? http://symfony.com/doc/current/components/...rity/index.html Przede wszystkim działy dotyczące uwierzytelniania Cię interesują.
1. Nie, FW udostępnia wiele mechanizmów do uwierzytelniania i autoryzacji. 2. Pole hasło w czym? Formularzu, bazie danych? 3. W dokumentacji jest to co prawda opisane, ale uwierzytelnianie wykonywane jest przy zdarzeniu kernel.request czyli jeszcze przed "etapem kontrolerów". Tak samo wylogowywanie. 4. Zależy to od użytego mechanizmu. Ale można powiedzieć, że będziesz miał obiekt typu (Advanced)UserInterface. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znasz jakiś przykład prostej autoryzacji z bazą danych? + role
![]() Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nie musisz używać FOSUserBundle'a, ale możesz chociaż podejrzeć jak działa przecież.
2. W dokumentacji jest to na prawdę opisane. Nie potrzebujesz niczego specjalnego. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:55 |