![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niech mnie ktoś oświeci co jest grane z tym całym Yii2 albo ze mną (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Mam coś takiego; SiteController (podstawowy), pasek adresu wygląda tak;
Dlaczego tworząc nowy folder w View o nazwie np nowy i zmieniając w adresie r=nowy/hello dostaję nie znaleziono strony? nawet oficjalna dokumentacja tak to przedstawia.. Rozwiązanie jakie udało mi się osiągnąć to przy wywołaniu render trzeba dać i wtedy tak to zadziała
Drugie pytanie: baza danych musi byc jakoś specjalnie zintegrowana? bo stworzyłęm nową, dodałem table itd, zmieniłem podpięcie w pliku comon->main-local i dostałem, że nie zna takiej bazy. Wróciłem do podstawowej gdzie mam tabele migration i user(na początku konfigurowałem to z jakiegoś tutoriala) i tam działa normalnie. Trzecie Pytanie: Jak wywoływać akcje z własnego kontrolera? stworzyłem swój, stworzyłem metodę jak powyżej i w ogóle tego nie widzi, dopiero w siteController wszystko jest->czylii gdzieś ustawiony jest na siteController. Ten post edytował Boshi 27.04.2015, 11:16:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
r=site/hello oznacza kontroller Site i metodę w tym kontrolerze actionHello() dlatego nie mozesz ot tak zrobic r=nowy/hello bo to wskazuje na kontroler Nowy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok turson, to już coś wyjaśnia, myślałem, że jedno to kontroller, drugie to widok. Jednak dalej pluje, że nie ma takiego pliku. Z kontrolera Site oczywiście wszystko gra.
Mój kontroller
Ten post edytował Boshi 27.04.2015, 12:14:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz plik pliczek w views/my
Czytaj dokladnie komunukaty błędów bo my ich nie widzimy |
|
|
![]()
|
|
O matko... nie wiedziałem, że do każdego kontrolera musi być osobny widok, działa. Dzięki Turson !
Jeszcze pytanie odnośnie tej bazy danych. ss Baza działająca: http://gyazo.com/0a932d7f607ebf649bc55efff560e232 A wystarczy, że przełącze się na jakąś inną to pisze, że nie zna takiej bazy. |
|
|
![]()
|
|
Nie miałem nigdy styczności z Yii2 ale w Yii1 było tak, że modele są powiązane z konkretną tabelą, czyli każda tabela ma swój model. Podejrzewam, że masz aktualnie modele skonfigurowane pod inną bazę (tę co działa), a inna baza = nowe modele. Pola klasy modelu = pola tabeli. To w sumie takie encje
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 4 Dołączył: 16.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Baza już działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Jeszcze jedno pytanie, jaka jest zasadnicza różnica między frontend a backend w strukturze plików? Z tego co widziałem to na templatce basic, większość rzeczy przedstawiają na frontendzie a po przesiadce na advance wszystkie modele, pliki crud itd są na bacendzie? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:31 |