![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam czy jest możliwe zarobić w jednym zapytaniu czegoś takiego:
tabela uczen: uczen_id, user_name, klasa_id tabela sprawdziany: sprawdzian_id, uczen_id, przedmiot_id, ocena, czas tak mniej więcej wyglądają tabele z jednego przedmiotu może być kilka sprawdzianów wiec jeden uczeń może dostac kilka ocen, chciał bym zliczyć ile dany uczen ma 5, 4, 3 itd i z jakich przedmiotów i właśnie nie wiem czy można to zrobić to w jednym zapytaniu czy trzeba rozbić na kilka zapytan dla kazdej oceny odzielnie? acha i jeszcze jedno ![]() czy
(pomijajac co sie pobiera, jedynie samo laczenie) czy nie ma to zadnego znaczenia na wydajnosci? Ten post edytował Kinool 22.12.2004, 14:46:02 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2004 Skąd: Żoliborz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat chciał bym zliczyć ile dany uczen ma 5, 4, 3 itd i z jakich przedmiotów
-------------------- Visual Basic - kto by pomyślał :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie o to mi chodzi
che wiedziec ile ma 5, ile ma 4, ile ma 3 nie ile jest wszystkich ocen razem tylko poszczegolnych ocen np. ze oceny 5 jest 8 oceny 3 jest 12 ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
ad 2.
FROM uczen, sprawdziany jest równoznaczne z INNER JOIN. Ja jednak preferuję formę JOIN, z uwagi na to, że dzięki niej zapytania są znacznie bardziej czytelne. ad 1. Ja nadal nie rozumiem, co chcesz osiągnąć. Podaj może przykładowe dane oraz wyniki, jakie chciałbyś otrzymać. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
powiedzmy ze w tabeli sprawdziany sa dane dotyczace sprawdzianu, jego czas numer sprawdzianu (id) przedmiotu z jakiego byl sprawdzian (id), uczen (jego id) oraz ocena jaka dostal uczen za sprawdzian
powiedzmy ze sprawdziany byly z matmy, polaka, biologi i fizyki i ktos dostal nastepujace oceny 4, 5, 4, 3 i tera chcialbym wiedziec ile bylo ocen dobrych, bardzo dobrych, dostatecznych itp czli zapytanie powinno dac w wyniku cos takiego bd 1 (jedna piatka) db 2 (dwie dobre) dst 1 (jedna dostateczna) moglbym to zobic poprzez zrobic relace z tabela uczi i wiedziec np ile ktos mial 5 powiedzmy z matmy czy w jakims tam okresie ale dla kazdej oceny musial bym robc takie zapytanie i chodzi mi o to czy da sie to zrobic w jednym -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2004 Skąd: Żoliborz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat che wiedziec ile ma 5, ile ma 4, ile ma 3 nie ile jest wszystkich ocen razem tylko poszczegolnych ocen Dlatego celowo zgrupowalem po przedmiocie i ocenie,przetestuj moze te zapytanie a nie macisz tylko ![]() -------------------- Visual Basic - kto by pomyślał :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:48 |