![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 1 Dołączył: 14.11.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tworzę swój pierwszy panel administracyjny do strony i zanim zacznę pisać mechanizm logowania użytkownika mam następujące pytanie:
W bazie mam zapisane informacje o użytkowniku tzn. login, hasło i uprawnienia. Czy mogę dane o uprawnieniu zapisać w zmiennej sesji i potem z niej korzystasć? Chodzi mi o coś w stylu "jeśli $_SESSION['auth'] == "admin" to pokaż opcję dla admina" czy może też za każdym wywołaniem skryptu pytać bazę czy aktualnie zalogowany użytkownik ma w tabeli uprawnienie x ? Chdzi mi tu o aspekty bezpieczeństwa, szybkości no i przede wszystkim "jak to się zazwyczaj robi" |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 19.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widze twoj problem, osobiecie mysle ze nadawanie nazw uprawnienia nie ma sesu, w koncu tylko uprawiniona osob ma dostep do bazy danych wiec polecam uzywanie liczb calkowitych.
Przyklad: Tabela(permissions) 0 - Zwykly uzytkownik 1 - Moderator 2 - Administration Mysle ze to jest lepsze rozwiazanie, baza danych ma sluzyc jako pamiec, aby to profesjonalniej wygladalo uzywaj liczb. Co do sesji podczas sprawdzania loginu i hasla wyciagnij tez Prawa, i uzyj switch aby porownac wyniki, przyklad:
Konkluzja: Tak, uzywaj sesji to najlepsze rozwiazanie, bazuj na zapytaniu w pliku login.php. Ciagle pobieranie danych z bazy nie ma sesu, i spowoni tylko proces. Pozdrawiam. Ten post edytował goartur 18.04.2015, 15:19:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:54 |