![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
Jestem nowym użytkownikiem tego forum jak i laikiem w PHP. Pilnie szukam rozwiązania mojego problemu. Sprawa wygląda następująco: Tworzę wyszukiwarkę na www za pomocą PHP i tabeli w bazie danych na localhost, wszystko działa poprawnie i nawet udało mi się wywołać komunikat, kiedy wyszukiwarka nie znajdzie wyników dla podanej wartości z bazy, ale jest problem... Kiedy wyszukiwarka jest pusta czyli nikt nie wpisał żadnej frazy i kliknie na "szukaj" to wyświetla wszystkie wartości z bazy danych... tj. site_title site_link site_desc Jaka jest moja perspektywa? Bardzo chciałbym aby po tym gdy użytkownik kliknie w niewypełnione pole wyskoczył komunikat " wypełnij pole" i tutaj kolejna uwaga.. użyłem już np tego kodu poniżej i również nie pomogło... tzn pomogło ale nie do końca, bo wyświetla komunikat żeby wypełnić pole, ale pod komunikatem dalej wyświetlają się wartości. CODE if(empty($_POST['wartosc'])){ echo "Wypełnij puste pole"; } Kod wygląda następująco : CODE <form action="index.php" method="get"> <input type="text" name="value" placeholder="Wyszukaj"> <input type="submit" name="szukaj" value="szukaj" id="name"> </form> <hr> <?php mysql_connect("localhost","root",""); mysql_select_db("ana"); if(isset($_GET['szukaj'])){ $search_value = $_GET['value']; $query = "select * from search where site_keywords like '%$search_value%' " ; $run = mysql_query($query); $find = mysql_num_rows($run); if ($find==0){ echo "<p class='warning-empty'>brak wyników dla podanej frazy : <b>$search_value</b></p>"; } while ($row=mysql_fetch_array($run)) { $title = $row['site_title']; $link = $row['site_link']; $desc = $row['site_desc']; echo "<h1>$title</h1>$desc<a href='$link'>$link</a>"; } } ?> P.S Bardzo przepraszam Was jeśli temat jest w nieodpowiednim miejscu albo jest troszkę na-gmatwane, ale starałem się ![]() Dziękuję serdecznie, Szymon |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj
Dziękuje za odpowiedź.. Proszę powiedz jeszcze gdzie wstawić ten kod bo już się pogubiłem ... Mógłbyś jeszcze to troszkę wytłumaczyć ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź. Jak wrócę z pracy to dam znać czy działa czy nie
![]() Pozdrawiam Wkleiłem kod w odpowiednie miejsce na stronie... wyszukiwarka znajduje się w pliku index.php i od razu wyświetla "Wypełnij wszystkie Pola" nawet jeśli nie kliknę na "szukaj". Co może być przyczyną ? Wszystko było by ok, ale pojawił się nowy problem po wstawieniu kodu a mianowicie : Komunikat " wypełnij puste pole " wyświetla się przed kliknięciem na szukaj to, co może być przyczyną ? Kod pomógł o tyle, że nie wyświetla zawartości tabel z bazy danych i poprawnie wyszukuje frazy. Ok poradziłem już sobie, wystarczyło troszkę pomyśleć, dzięki ! ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:39 |