![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jakie powinienem ustawić kodowanie na stronie by współpracowało z mySQL?
Na stronie wszystkie znaczki działają, a z mySQL to już są krzaczki... Pomocy... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Wieviór @ 2004-12-21 15:17:16) Jakie powinienem ustawić kodowanie na stronie by współpracowało z mySQL? takie samo jak w mysql-u |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Na to też wpadłem... ale jakie albo jak sprawdzić jakie mam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poszukaj pliku my.cnf (linux) albo (chyba) my.ini ew. mysql.ini na windowsie
w linuxie w pliku /etc/my.cnf dodajesz Kod default-character-set= twój_charset w windowsie pewnie też jest taka możliwość |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(Wieviór @ 2004-12-21 16:35:53) Wesołych świąt! Wesołych... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co zrobić jeżeli nie mam takiego modułu jak utf8(mysql\share\charsets) Latin2 jest i działa ale pod latin1 i 2 mam krzaczki . Gdy zmieniam na utf8 w my.ini niełączy mi się baza.
Rozumiem że na forum było było już ze tone tego . Ale nikt nie napisał z kąd mam wziąć taki koduł (utf8). Miałem wersje 4.0- 4.1 ale żadna nie miała utf8. Jeszcze jedno zapytanie, jeżeli tworzyłem baze pod Latin1 i wyskakują krzaczki po wgraniu przez php zawartośći bazy na stronke to po zmianie w mysql(konkretnie my.ini)krzaczki znikną. Ale nasmarowałem. niech ktoś mi doradzi plisssss. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:24 |