![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ucze sie z ksiazka i po raz kolejny jestem w kropce T_T
Napisalem kod, ktory ma laczyc sie z serwerem baz danych. Chce wstawic go do innego pliku za pomoca szablonu php (tak jest to okreslone w ksiazce) ale wyskakuje mi taki blad: Kod Notice: Undefined variable: output in C:\xampp\htdocs\moje\output.html.php on line 13 connect.php Kod <?php $link = mysqli_connect('localhost', 'root', 'qwerty', 'testdb'); if(!$link) { $output = 'Nie mozna polaczyc sie z serwerem baz danych.'; echo $output; exit(); } include 'output.html.php'; ?> output.html.php Kod <!DOCTYPE html> <html> <head> </head> <body> <p> <?php echo $output; ?> </p> </body> </html> Z gory dziekuje |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czemu kod wyglada
Kod if(!empty($output)) (chodzi mi o $output) skoro zmienna deklarowalem dopiero pozniej? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 26 Dołączył: 26.01.2012 Skąd: Ci to przyszło do głowy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc, zmienną $output definiujesz tylko w przypadku, gdy nie można połączyć się z bazą, więc jeśli połączenie się powiedzie, to zmienna nie istnieje dla parsera. Po to ten if, chociaż powinien bardziej wyglądać tak, bo trzeba sprawdzić, czy została zadeklarowana, a nie, czy coś w niej jest:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czyli caly plik powinien wygladac tak?
Kod <?php $link = mysqli_connect('localhost', 'roooot', '', 'testdb'); if(isset($output)){ $output = 'Nie mozna polaczyc sie z serwerem baz danych.'; echo $output; } include 'output.html.php'; ?> Podalem specjalnie bledne dane ale dalej wystepuje komunikat o niezdefiniowanej zmiennej |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 26 Dołączył: 26.01.2012 Skąd: Ci to przyszło do głowy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod ma być taki, skoro nadal nie rozumiesz:
connect.php
output.html.php
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 21:58 |