![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakiś sposób na automatyczne wykrycie czy użytkownik zakończył sesję na mojej stronie. Mianowicie wyłączył przeglądarkę i rozłączył się z moją stroną. Jakby ktoś pytał to chodzi mi o to, aby na końcu sesji uruchomić skrypt, który zapisałby wartości zebrane w globalnych $_SESSION podczas sesji zostały zapisane w bazie danych. Z góry dziękuję i zainteresowanie się problemem. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 58 Dołączył: 14.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno możesz wykryć JSem zamknięcie karty i AJAXem uruchomić php. Ale nie masz pewności, czy użytkownik nie wróci na stronę, lub nie ma otwartej drugiej karty z twoją stroną. Dlaczego nie możesz od razu tych danych dodawać do bazy danych?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno możesz wykryć JSem zamknięcie karty i AJAXem uruchomić php. Ale nie masz pewności, czy użytkownik nie wróci na stronę, lub nie ma otwartej drugiej karty z twoją stroną. Dlaczego nie możesz od razu tych danych dodawać do bazy danych? No to jeżeli ma otwartą drugą kartę i ją zamknie to dane można nadpisać o aktualne dane w sesji, jeżeli użytkownik dalej jest zalogowany. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chciałbym oszczędzić pracy dla serwera. Załóżmy, że przegląda moją stronę 1000 osób i każdy otwiera kilka stron na raz. Poza wieloma obliczeniami php, których i tak z każdą stroną jest wiele, dodatkowo serwer musi się męczyć z zapisywaniem danych.
Co do tego, że może mieć otwartą kartę to poradziłem sobie z tym. Sesja się kończy jak nie pozostanie mu ani jedna karta z którąś z moich podstron. No chyba, że ma dwie przeglądarki, ale tego to już nie wiem bo nie testowałem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 556 Pomógł: 40 Dołączył: 20.07.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2 przeglądarki to 2 różne sesje
![]() |
|
|
![]()
|
|
Lecz małe szanse są, że ktoś będzie jeden portal przeglądał na dwóch przeglądarkach, więc nie zakładam takiej okoliczności, a tym bardziej się na nią przygotowuję
![]() No nic. Wygląda na to, że będę musiał chyba zapisywać wszystko za każdym razem gdy strona jest załadowana. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 04:17 |