![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pewien problem i nie bardzo wiem jak za to się zabrać.
Mam dwie tabele w bazie: Kategorie, gdzie mam pola ID_Kategorii (Primary oraz Nazwa_kategorii, oraz tabelę Podkategorie z kolumnami ID_podkategoria (Primary), ID_kategoria, nazwa_podkategoria. Jak zrobić formularz, który pozwoli mi dodać podkategorie do istniejącej już kategorii? Chciałbym, żeby wyglądało to w taki sposób, że mam listę wyboru kategorii i poniżej pole tekstowe, gdzie wpisuję nazwę podkategorii. Po naciśnięciu przycisku wiadoma akcja - dodaje się podkategoria do danej kategorii. Wymyśliłem, że mogłoby to "robić się" w taki sposób. 1. Do listy wyboru kategorii pobierana jest aktualna lista kategorii z tabeli "Kategorie" 2. Wpisujemy kategorię 3. Po naciśnięciu przycisku "Zapisz" do tabeli Podkategorie dodaje się kolejno ID_podkategoria (autoinkremencjaa), ID_kategorii (pobierane jakoś z listy wyboru -> oczywiście dla wybranej kategorii) i nazwa_kategorii wpisana przez użytkownika. Niby proste, jednak nie wiem jak pobrać kategorie do listy wyboru i ewentualnie powiązać ID, bo raptem wyświetlenie jakby bazy kategorii i podkategorii można zrobić JOINem o ile się nie mylę. Ewentualnie jedna strona to kategorie i odnośniki, gdzie podkategorie wywołam po ID_kategorii. Dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Ja używam takiego kodu:
Wyciąga mi to kategorie i podkategorie. Dopasuj do swoich potrzeb. Przykładowa baza wygląda tak:
0 to kategoria... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 20:33 |