![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Dosyć niedawno zacząłem uczyć się PHP. Niemal od razu nakierowałem swe kroki na programowanie obiektowe. Za źródło wiedzy służy mi "PHP i MYSQL. Vademecum Profesjonalisty, wydanie IV".
Tam jednak nie znalazłem nic o edytowaniu atrybutów obiektu w funkcji. Opiszę swój problem. Mam abstrakcyjną klasę postać. W niej są podklasy , wymienianie ich nie ma większego sensu. Mam też funkcję fight zawartą w każdej podklasie. Mój zamysł polegał na tym, aby przy wywołaniu funkcji fight sprawdzić kto ma lepsze statystyki i wygranemu dodać doświadczenie. Jednak nigdzie nie mogę natrafić na to, jak modyfikować atrybuty innego obiektu, niż tego , którym wywołałem funkcję. Wiem ,że to dla wielu z was banalne, jednak dla mnie stanowi problem. Dzięki z góry za pomoc. PS: To mój pierwszy post na forum, tak więc witam :D |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Z racji, ze nie uraczyles nas kodem, to strzelam:
$this->jakisobiekt->jakiespole = 'jakas wartosc'; -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt, kod by się przydał. W komentarzu jest napisane o co mi chodzi.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a name wypadaloby okreslic jako public $name = ''; -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki. Sprawa, jak się okazuje, była banalnie prosta.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 23:25 |