Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Apache - Permission denied, PHP 5.5.21
Mega_88

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam Wszystkich !

Serwer klienta gdzie postanowił zainstalować Apache + PHP 5.5.21. Nie chce mi działać wgrywanie/kasowanie plików przez www. Na FTP normalnie się kasują/wgrywają. Jednak kiedy chcę wykonać kasowanie przez skrypt php to wywala

1. Warning: unlink(images/glowne/174.jpg): Permission denied in /volume1/web/include/oferta_edytuj.php on line 289 Warning: unlink(images/glowne/174-s.jpg): Permission denied in /volume1/web/include/oferta_edytuj.php on line 289

Tutaj kod, którym kasuję ( na innych serwerach działa bez problemu, tylko tutaj jest problem )

1. if(isset($_GET['kasuj_glowne']) AND $_GET['kasuj_glowne']=='true') {
  2. $plik1='images/glowne/'.$idp.'-s.jpg';
  3. if(file_exists($plik1)) { $plik='images/glowne/'.$idp.'.jpg'; unlink($plik); $pliks='images/glowne/'.$idp.'-s.jpg'; unlink($pliks); }
  4. }

Chmody ustawione na 0777, dla folderu głównego, dla folderów images i glowne sam plik oferta_edytuj.php również ma już chmod ustawione na 0777. Wykonanie prostego polecenia jak poniżej i efekt ten sam, nie tworzy katalogu.

1. <?php
  2. $dir = "test";
  3. mkdir($dir, 0777);
  4. ?>

Co może być nie tak w konfiguracji serwera ? Co mam mu napisać, że ma włączyć/wyłączyć w jakim kierunku iść ? Tak naprawdę gdzie szukać źródła problemu ?

Ten post edytował Mega_88 25.03.2015, 09:29:26
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Mlodycompany

Ostrzeżenie: (20%)
X----

zapewne apache nie ma uprawnień do tego pliku. daj wynik
Kod
ls -l pełna_scieżka_do_pliku.jpg
+Quote Post
b4rt3kk

-----

Daj:

Kod
chmod -R 777 images

ewentualnie:

Kod
chmod 777 images/*
+Quote Post
Mlodycompany

X----

Cytat(b4rt3kk @ 25.03.2015, 15:01:09 ) *
Daj:

Kod
chmod -R 777 images

ewentualnie:

Kod
chmod 777 images/*

To rozwiązanie jest równie bandyckie jak wyjęcie żarówki od kontrolki ABSu w samochodzie, ale działa równie skutecznie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
Mega_88

-----

Dzięki, za odpowiedzi, ale to nie rozwiązuje problemu.

Strona która jest na tym serwerze ma CMS'a i nie działa tam wgrywanie/kasowanie plików,folderów przez CMS coś jest chyba pomieszane z prawami użytkowników tylko nie wiem co bo nie znam się na konfigurowaniu apache, a administrator serwera ogranicza się jedynie do: "To co mam włączyć na serwerze". Tylko nie wiem gdzie szukać źródła problemu. Użytkowników zakładał, przydzielał im prawa idt i nic.

Czy jest jakiś user, który działa przez http na serwerze ? Jak przydzielić lub jak ustawić żeby przez przeglądarkę mógł wgrać/skasować plik skryptem php co jest za to odpowiedzialne ?
+Quote Post
b4rt3kk

-----

Cytat(Mega_88 @ 25.03.2015, 16:17:16 ) *
Dzięki, za odpowiedzi, ale to nie rozwiązuje problemu.

Strona która jest na tym serwerze ma CMS'a i nie działa tam wgrywanie/kasowanie plików,folderów przez CMS coś jest chyba pomieszane z prawami użytkowników tylko nie wiem co bo nie znam się na konfigurowaniu apache, a administrator serwera ogranicza się jedynie do: "To co mam włączyć na serwerze". Tylko nie wiem gdzie szukać źródła problemu. Użytkowników zakładał, przydzielał im prawa idt i nic.

Czy jest jakiś user, który działa przez http na serwerze ? Jak przydzielić lub jak ustawić żeby przez przeglądarkę mógł wgrać/skasować plik skryptem php co jest za to odpowiedzialne ?

Zazwyczaj jest to www-data, ale to nie on powinien mieć owna dla plików, tylko klient ftp. Czego używasz do ftp? vsftpd?
+Quote Post
Mega_88

-----

Do FTP korzystam z WinSCP, ale z FTP nie mam problemu tam jest wszystko ok, problem jest jak chcę coś zrobić w CMS przez przeglądarkę wgrać plik/skasować/utworzyć folder. Nawet jak wrzucę:

1. <?php
  2. mkdir("/path/to/my/dir", 0700);
  3. ?>

To i tak go nie tworzy, jakby nie było uprawnień dla skryptów php przez przeglądarkę, nie wiem w czym problem... Na innych serwerach śmiga bez problemu.
+Quote Post
b4rt3kk

-----

Cytat(Mega_88 @ 25.03.2015, 23:26:25 ) *
Do FTP korzystam z WinSCP, ale z FTP nie mam problemu tam jest wszystko ok, problem jest jak chcę coś zrobić w CMS przez przeglądarkę wgrać plik/skasować/utworzyć folder. Nawet jak wrzucę:

1. <?php
  2. mkdir("/path/to/my/dir", 0700);
  3. ?>

To i tak go nie tworzy, jakby nie było uprawnień dla skryptów php przez przeglądarkę, nie wiem w czym problem... Na innych serwerach śmiga bez problemu.

Nie pytam czym wrzucasz pliki na serwer, tylko jaki masz serwer ftp zainstalowany na serwerze. Połączenie http(s) korzysta z usera apacha, czyli prawdopodobnie www-data, ale nie możesz zmienić ownera plików na www-data, bo wtedy będziesz miał problemy z wrzucaniem plików poprzez ftp. Jeśli na innych serwerach śmiga bez problemu to na 100% problem jest w uprawnieniach użytkownika korzystającego z danego katalogu. Zaloguj się przez ssh, przejdź do folderu images i odpal komendę ls -a -l i wklej tutaj wynik.
+Quote Post
Mlodycompany

X----

Jeśli masz roota na serwerze to sprawa jest bardzo prosta. W pliku ustawień Apache jest wpisany użytkownik oraz grupa, na której działa usługa Apache. Ten użytkownik i grupa musi mieć odpowiednie prawa do plików do których ma wgrywać pliki/kasować/etc.
+Quote Post
Mega_88

-----

Cytat(Mlodycompany @ 26.03.2015, 08:16:51 ) *
Jeśli masz roota na serwerze to sprawa jest bardzo prosta. W pliku ustawień Apache jest wpisany użytkownik oraz grupa, na której działa usługa Apache. Ten użytkownik i grupa musi mieć odpowiednie prawa do plików do których ma wgrywać pliki/kasować/etc.

Użyłem PuTTY i przy próbie połączenie po IP: Network error: Connection refused. Znowu coś nie tak z serwerem, że po SSH nie mogę się połączyć ?
+Quote Post
Mlodycompany

X----

Cytat(Mega_88 @ 26.03.2015, 08:32:11 ) *
Użyłem PuTTY i przy próbie połączenie po IP: Network error: Connection refused. Znowu coś nie tak z serwerem, że po SSH nie mogę się połączyć ?

No serwer nie odpowiada. Pingi lecą?
+Quote Post
Mega_88

-----

Tak, wrzucam w CMD: ping ADRES_IP i normalnie lecą

Odpowiedź z ADRES_IP bajtów=32 czas 19ms TTL=57
...
...
...

Statystyka badania ping dla ADRES_IP
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
...

+Quote Post
ctom

-----

Cytat(Mega_88 @ 26.03.2015, 08:32:11 ) *

ale łączysz się na odpowiednim porcie i masz praw by się zalogować po ssh ?
+Quote Post
redeemer

-----

Cytat(Mlodycompany @ 26.03.2015, 08:36:56 ) *
No serwer nie odpowiada. Pingi lecą?
Wprowadzasz w błąd. Connection refused oznacza, że serwer jak najbardziej odpowiada, ale odrzuca połączenie.
+Quote Post
Mega_88

-----

Już wszystko jasne, nie mam uprawnień jako user, tylko admin może się połączyć po SSH więc wysyłam do niego informację żeby po SSH wykonał komendę ls -a -l ?

Czy to nic nie zmieni skoro on jest adminem ?

Ok, więc admin serwera przesłał mi coś takiego: http://www.up.4clubbers.pl/out.php/i45714_ssh.jpg

Ten post edytował Mega_88 26.03.2015, 10:12:53
+Quote Post
b4rt3kk

-----

Cytat(Mega_88 @ 26.03.2015, 10:09:57 ) *
Już wszystko jasne, nie mam uprawnień jako user, tylko admin może się połączyć po SSH więc wysyłam do niego informację żeby po SSH wykonał komendę ls -a -l ?

Ok, więc admin serwera przesłał mi coś takiego: http://www.up.4clubbers.pl/out.php/i45714_ssh.jpg

No i wszystko jasne, pliki mają nieodpowiedniego owna. Powinien to być albo user przypisany do serwera FTP, albo user apacha. Poproś admina, żeby zmienił ownera na prawidłowego (niech nie zapomni o grupie).

Kod
chown -R [user]:[group] [sciezka]

Co to za hosting, że takie kwiatki?
+Quote Post
ctom

-----

Cytat(Mega_88 @ 26.03.2015, 10:09:57 ) *

myślę, że sporo zmieni gdy przestanie nim być (lub się za takiego podawać) ;-)
+Quote Post
Mega_88

-----

Cytat(b4rt3kk @ 26.03.2015, 10:46:08 ) *
No i wszystko jasne, pliki mają nieodpowiedniego owna. Powinien to być albo user przypisany do serwera FTP, albo user apacha. Poproś admina, żeby zmienił ownera na prawidłowego (niech nie zapomni o grupie).

Kod
chown -R [user]:[group] [sciezka]

Co to za hosting, że takie kwiatki?

Czyli mówisz, że jak zmieni to co napisałeś prawidłowo wtedy przez CMS powinienem normalnie ładować/kasować pliki ? Czy to dopiero początek drogi do sukcesu ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

To jest jakiś jego serwer czy coś w tym stylu.

Ten post edytował Mega_88 26.03.2015, 11:28:36
+Quote Post
b4rt3kk

-----

Cytat(Mega_88 @ 26.03.2015, 11:28:19 ) *
Czyli mówisz, że jak zmieni to co napisałeś prawidłowo wtedy przez CMS powinienem normalnie ładować/kasować pliki ? Czy to dopiero początek drogi do sukcesu ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

To jest jakiś jego serwer czy coś w tym stylu.

Jeśli choć trochę się na tym zna, to od razu powinien całość dobrze skonfigurować.

Owna powinien zmienić dla wszystkich plików do których masz dostęp poprzez FTP oraz dla katalogu nadrzędnego (powinny być posiadane przez usera ftp i być w jego grupie). Niech zadba też o odpowiednie uprawnienia oraz ustawi odpowiednie uprawnienia dla nowo wrzucanych plików.

Jakbym miał hosting na serwerze z takim adminem, to bym go chyba zatłukł kijem, jakbym go spotkał. Na szczęście mam własny serwer, więc jak coś nie działa, to pretensję mogę mieć tylko do siebie.

Ten post edytował b4rt3kk 26.03.2015, 11:50:32
+Quote Post
Mega_88

-----

Ok, wiadomość wysłana zobaczymy czy coś to da. Nie korzystam z tego serwera, wrzuciłem tylko na niego stronę którą dla niego wykonałem.

Dziękuje za dotychczasową pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 18:12