![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
w uproszonym przykładzie problem wygląda następująco : plik konfig.php zawiera: plik uruchom.php zawiera :
otrzymuję: zaladowany konfig TEST Czyli plik konfig.php jest includowany, wykonane jest ECHO w nim zawarte , ale wyglada na to, że nie działa DEFINE po includowaniu ( nie ma zdefiniowanej stalej ? ) Dodam, że probelm pojawił się jak zmieniłem wersje apache i php na 5.5 ... wcześniej te pilki działały gdzie szukać sedna problemu i jego rozwiązania ? ... przeszukałem przez ostatnie dni sieć i raz tylko znalazlem, że ktoś miał też ten problem, ale brak rozwiązania ![]() z góry dzięki za sugestie i rady |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
define nie DEFINE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i brakuje ;
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, oczywiście macie racje, źle tu zapisałem ... ale nie w tym problem, uwzględniając wasze poprawki , problem istnieje taki jak opisałem.
Macie jakiś pomysł dalej ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz włączone wyświetlanie błędów, w tym Notice?
DEFINE czy define czy DeFiNe jeden pies, musi zadziałać. Ten post edytował Damonsson 22.03.2015, 19:47:51 |
|
|
![]()
|
|
pokieruj proszę, gdzie i co mam włączyć jesli chodzi o raportowanie błędów i Notice
mam w php.ini : display_errors : on error_reporting : 32759 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
dodam, że jeśli sprawdzam zdefiniowane stałe to jeśli :
1) użyję print_r(get_defined_constants(true)); w konfig.php ... to w wynikowej tablicy są na końcu zdefiniowane stałe [USER] 2) użyję print_r(get_defined_constants(true)); po includowaniu konfig.php ...to w wynikowej tablicy nie ma [USER] a plik konfig jest includowany ! echo TEST; dostaję : TEST echo TESt; dostaję : TESt; czyli nie dostaję Notice |
|
|
![]()
|
|
A powinieneś dostać notice, gdzieś wyłączasz wyświetlanie błędów w kodzie. To jest część jakiegoś większego projektu? Musiałbyś pokazać cały kod, odpowiedzialny za to. Tak to możemy co najwyżej powróżyć gdzie jest błąd, niestety.
Ten post edytował Damonsson 22.03.2015, 20:17:52 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
tak, to większy projekt, ale dalszy kod nie jest w tym momencie ruszany bo problem powstał już na etapie ładowania konfigu ze zdefinioanymi stałymi ścieżek za pomocą define () ;
wiec chyba nie ma co zawracac głowy dalszym kodem całość działała na php 5.4 ... przy innych błędach Notice działa ... tylko w tym przypadku efekt jest jako podałem echo wyświetla to co jest za nim. Jak napisze echo xxxx; dostaję xxxx hej com, powykonaniu Twojego testu dostaję : zaladowany konfig |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmień include na require
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Z tego co kojarzę php.ini nie ma ustawienia typu "wszystkie odwołania do stałej traktuj jako string". Więc nic tam nie powinno być. Z drugiej strony piszesz, że dostajesz błędy notice w innych miejscach, a jak próbujesz wyechować nieistniejącą stałą, to nie dostajesz notice. Więc gdzieś poziom niżej musiałbyś mieć jakoś obsłużone te stałe.
Jakiś cache? Edytujesz inny plik konfig.php niż wczytujesz? Coś bardzo głupiego w tym stylu bym zakładał. Chcesz mieć 100% pewności, że to nic w konfiguracji php.ini? Utwórz sobie tylko te 2 pliki poza projektem i ustaw w nich to co Ci podał @com w ostatnim poście. Jeżeli tak zadziała, to znaczy, że masz gdzieś błąd w kodzie. Jeżeli nie zadziała tak, to, to hmmm, w sumie będzie to niemożliwe wg mnie. Ten post edytował Damonsson 22.03.2015, 20:47:41 |
|
|
![]()
|
|
ok, jest jakiś postep :
nowe, świeże pliki : konfig.php
uruchom.php
otrzymuję : zaladowany konfig Notice: Use of undefined constant xxx - assumed 'xxx' in /share/CACHEDEV1_DATA/Web/M77i7apps/MegaBAZAksiazki/priv/cng/konfig.php on line 4 xxxkonfig.php : test udany Notice: Use of undefined constant xxxx - assumed 'xxxx' in /share/CACHEDEV1_DATA/Web/M77i7apps/MegaBAZAksiazki/priv/cng/uruchom.php on line 8 xxxxuruchom.php : test udany czyli teraz wszystko ok ! ale ... gdy ten sam kod wkleję w pliki projektu ( wycinam do zera kod i wklejem ten powyżej ) ... to problem nadal ... problem, gdzies w kodowaniu zapisanych wcześniej plików ? czy mam dwa testy z taką sama zawartoscią kodu ... jeden test jest ok -ten na świeżych plikach a druki test na plikach już istniejących nie działa |
|
|
![]()
|
|
Nie dawaj ?> bo jak zakładam tam w tym konfig masz sam kod php. Kodowanie UTF8 bez bom masz?
|
|
|
![]()
|
|
A te stare jak wczytujesz? Po prostu odpalasz z poziomu przeglądarki wpisując domena..../uruchom.php tak jak te nowe, czy masz tam w projekcie jakiś autoloader, controllery, bootstrapy, które najpierw się odpalają i dopiero później doczytują plik uruchom.php?
|
|
|
![]()
|
|
wczytuje stare i nowe z przeglądarki ... w ten sam sposob : domena\uruchom.php
wynik świeżych plików : zaladowany konfig konfig.php : test udany uruchom.php : test udany wynik na starych plikach : zaladowany konfig konfig.php : test udany Notice: Use of undefined constant TEST - assumed 'TEST' in /share/CACHEDEV1_DATA/Web/X/uruchom.php on line 8 uruchom.php : TEST pominowłem w wynikach Notice wobex niezdefiniowa dodam, że wcześniej projekt działał na Xampp 1.8.2 na windowsie ... a teraz projekt jest wrzucony w Apache na linuxie. ... może tu gdzies problem w powiazaniu z jakimś kodowaniem, czy czymś podobnym ? Nie dawaj ?> bo jak zakładam tam w tym konfig masz sam kod php. Kodowanie UTF8 bez bom masz? co oznacza bez bom ? Ten post edytował GeeryS 22.03.2015, 21:29:12 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 20:14 |