![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 336 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z ze zmianą nazwy pliku. Zrobiłem, że do nazwy pliku dodaje numer rekordu, ale dalej pojawia się nazwa wgrywanego pliku. Chciałbym,aby była mozliwość zmiany nazwy pliku. Teraz kiedy wgrywam plik np. z polskimi znakami to źle wyswietla mi na stronie. To są zdjęcia. Chciałbym zrobić tak, aby zapis pliku wyglądał następująco 1257_1.jpg, gdzie _1 będzie jako pierwsze zdjęcie. Proszę was o pomoc. Poniżej podaje kod.
-------------------- Nieregulaminowa stopka usunieta
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przed wgraniem pliku na serwer sprawdź sobie ilość rekordów, dodaj jeden i przypisz do zmiennej, a następnie doklej ją w 18 linijce na końcu. W ten sposób uzyskasz nazwa_id.
Co do polskich znaków, to kodowanie utf-8 bez bom i <meta charset="UTF-8"/> w pliku, a w bazie ustaw, także utf-8, jeśli nie masz ![]() -------------------- ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 336 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tak nie do końca.
W bazie mam zrobione 6 pól dla zdjęć. Np: photo1, photo2 itd. Chciałbym zrobić upload danego pola tylko. Zapis to nr rekordu i numer zdjęcia. 1254_1.jpg, 1254_2, 1254_3 itd, Teraz dodaje mi numer rekordu i dalej nazwę zdjęcia. Jeżeli ktoś doda nazwę z polskimi znakami to zdjęcie nie wyświetla się na stronie. -------------------- Nieregulaminowa stopka usunieta
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 3 Dołączył: 30.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli już masz zrobione?
tu wklejam ci funkcje zmieniającą polskie ogonki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@snerf lepsza funkcja by była oparta na strtr() i preg_replace() z modyfikatorem i
![]() -------------------- ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:27 |