![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 4 Dołączył: 18.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taką konstrukcję:
Echo się wyświetla, jeśli zmienię nazwę tabeli ze 'status_zatrudnienia' na inny to wywala błąd co znaczy, że ten warunek się wykonuje jednak wyświetlają się dalej wszystkie statusy_zatrudnienia, a nie tylko ten, który jest oznaczony jako 'z'. Czy ma ktoś pomysł co tu jest nie tak? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Skoro robisz return to przecież execute() się nie wykona. Poza tym taka konstrukcja będzie przecież powodować błąd składni.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 4 Dołączył: 18.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro robisz return to przecież execute() się nie wykona. Poza tym taka konstrukcja będzie przecież powodować błąd składni. Czemu się nie wykona? Przecież to wciąż jedna linia tylko podzielona enterem
równe jest temu:
Poza tym reszta warunków się wykonuje: mogę szukać po imieniu, nazwisku i loginie. Wszystko śmiga, nie gra tylko ten ostatni warunek. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Racja, mój błąd. Testowo zamiast wykonywać zapytanie wyświetl je sobie na ekranie (zwykłe echo $query) i zobacz jak ono dokładnie wygląda. Pozornie wszystko jest ok.
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli zrobię samo:
To działa. Natomiast taka wersja:
Już nie. Nie wiem... |
|
|
![]()
|
|
Nie działa = ? Wywala błąd? Nie zwraca danych? Wyświetl $query i zobacz co w nim siedzi.
|
|
|
![]()
|
|
Jak zrobiłem var_dump na $query to dostaję obiekt.
Coś jest nie tak z tymi WHERE. W ostatnim przypadku wybrał mi status_zatrudnienia 'z' jak wpisałem w formularzu imię... Sama konstrukcja zapytania musi być jakaś zła. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Coś jest nie tak z tymi WHERE. W ostatnim przypadku wybrał mi status_zatrudnienia 'z' jak wpisałem w formularzu imię... Twoje zapytanie wyglada tak: ... where status_zatrudnienia = 'z' or blabla or blabla or blabla Wiec logiczne ze jesli ktorys z warunkow, chocby jeden jest spelniony, to pobierze rekord dla niego... Co ztego ze podajesz imie, jak masz warunek na status zatrudnienia z OR... troche LOGIKI sie klania. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Twoje zapytanie wyglada tak: ... where status_zatrudnienia = 'z' or blabla or blabla or blabla Wiec logiczne ze jesli ktorys z warunkow, chocby jeden jest spelniony, to pobierze rekord dla niego... Co ztego ze podajesz imie, jak masz warunek na status zatrudnienia z OR... troche LOGIKI sie klania. Masz rację. Pytanie: jak to ułożyć, żeby ten 'status_zatrudnienia' był wykonywany bezwzględnie? Jeśli przeniosę go na spód i dam and_where to także nie działa... Jedyne co mi przychodzi do głowy to zrobienie zapytania po zapytaniu... Ten post edytował L0k0 19.03.2015, 09:28:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie znam sie na Kohana, ale na 100% w jej dokumentacji masz podane jak nalezy budować zapytania AND i wewnatrz OR. Wystarczy tylko tam zajrzec.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Kurde, nie zwróciłem uwagi na te OR - nie mój dzień
![]() |
|
|
![]()
|
|
@phpion nie przejmuj się... w "pewnym" wieku, to normalne
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Sypę się...
![]() |
|
|
![]()
|
|
No cóż... taki wiek... ale nie przejmuj się... teraz będzie już tylko gorzej
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:35 |