![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Hej, jak w git mogę zrobić push do wybranego repozytorium ale push tylko wybranego commita lub wybranych commitow a nie wszystkich?
Po co mi to? Załóżmy że mam repozytorium core, z ktorego korzystają wszystkie nowe projekty. I gdy np. rozwijam projekt 3 i zrobie tam zmianę, która jest uniwersalna i ważna i powinna się znaleźć w innych projektach. Chcę więc ją wrzucic do core, by inny projekty mogły z tamtąd te ważną zmianę pociągnąć. Nie chcę jednak wrzucać innych commitow, ktore robiłem w projekt 3, gdyż one są zbędne w innych projektach -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kiedyś jak sobie wyrabiałem swój workflow który nie koniecznie pasował innym programistą z racji 12 tysięcy plików z node chciałem zrobić coś podobnego i niestety doszliśmy do wniosku że tak się nie da i powinno się raczej tworzyć submoduły które można dołączyć do wybranych projektów i opcjonalnie dociągać, innej drogi niestety nie znaleźliśmy więc podpinam się, może akurat ktoś zna rozwiązanie
@down, nospor : nie dziwie sie ze nikt u mnie nie wiedzial jak to poskladac.. ![]() Ten post edytował tzm 17.03.2015, 20:20:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Aktualnie bawie się z branchami i cherry-pick. Byc moze to bedzie to. Jak obadam, dam znac
edit: dobra, mam: By zrobic to co pisalem, to po zrobienia komitow w projekt 3, robie 1) nową galąż w projekt 3 2) pushuje tę gałąź do core 3) w core bedąc w master (bo chce to miec w galezi master) robie git cherry-pick hashcommit gdzie hashhcommit to hash commita z nowej galęzi, z ktorej chciałęm pobrac zmiany I dziala ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co prawda cherry-pick zadziała do tego co mówisz (pozwala na aplikowanie konkretnych commitów), ale Twój opis świadczy o tym, że na 80-90% popełniasz błąd w przepływie pracy, więc pewnie chciałbyś jeszcze raz przeanalizować, to co chcesz zrobić
![]() // ADD Poza tym nie ten dział. Forum: Kontrola i zarzadzanie projektami . Przenoszę i zamykam temat. Ten post edytował pyro 17.03.2015, 20:24:52 -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Faktycznie, nie ten dzial. Przenosze i nie zamykam
![]() Skoro uwazasz, ze popelniam blad, chetnie wyslucham na czym on polega. Ewentualnie jak wg. Ciebie powinienem poprawnie zrealizować to co napisałem? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
sugestia że nospor chciałby to przeanalizować boska, też chętnie poczytam sugestii pyro bo mam tożsamy problem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z opisu wyżej nie wywróżę struktury Twojego projektu i zmian, które wprowadzasz
![]() -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
pyro czyli chyba nie zrozumiales tego co napisalem. Nie wiem jak to opisac bardziej czytelniej.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli przeczytasz jeszcze raz pierwszy post tematu, to jednak chyba przyznasz, że jest to dość ogólny opis sytuacji, do którego ciężko dopasować konkretne rozwiązanie. Na jego podstawie ciężko nawet stwierdzić czy jest to problem natury obycia z GITem, czy może organizacji projektów.
Może jakiś przykład? -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Wiekszosc moich projektow ma ten sam "core", czyli kod, ktory jest wpólny dla nich wszyskich: logowanie, rejestracja, zarządzanie uzytkownikami itp.
Czyli kazdy nowy projekt startuje na podstawie "core" Zalozmy, ze mam projekty: pr1 pr2 pr3 Wszystko startowały z "core". Każdy z nich rozwijam. I teraz nagle w pr3 zrobiłem coś, co po przemyśleniu okazuje się, żę powinno znaleźć się w "core", gdyż jest to funkcja, która docelowo powinna być we wszystkich projektach. Wiec do "core" chciałbym wrzucić tylko zmiany z danego commita, a nie wszystkie zmiany ktore robiłem w pr3 gdyż inne zmiany są typowe tylko dla pr3 i mają się nijak do innych projektów. Ale akurat ta jedna zmiana, co teraz zrobilem, jest na tyle ciekawa, ze chciałbym by była wszędzie. edit: to co zrobilem teraz na branchu i cherry-pick można też zrealizować przy pomocy patchy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
W takim razie ten "core" to jakiś zbiór gotowych narzędzi? Nie możesz w takim razie dołączać go do swoich projektów jako submoduł?
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Nie, core to nie jest zbior narzedzi. core to core.
Jak masz fundamenty budynku, to one są fundamentami budynku, a nie garazem obok ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Core jako core też może być submodułem
![]() -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Tak, ale akurat nie w tym przypadku.
Rozumiem o czym mowisz, mam też takie "narzędzia", które leżą obok i z nich korzystają wszystkie projekty. Ale core w moim przypadku jest dość specyficzny i dlatego robie jak robie. Znalazłem na to dwa sposoby: branch z cherry-pick lub patche osiągnąłem co chciałem ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No taa ale już Kto Ci pomagał to ja nie powiem
![]() Co do submodułów @pyro to ja nie jestem zwolennikiem. Jakoś mi to nie leży. |
|
|
![]()
|
|
Co do submodułów @pyro to ja nie jestem zwolennikiem. Jakoś mi to nie leży. Ja też nie. Jak dla mnie paczki powinny być paczkami i co prawda submoduł może być taką paczką, ale są do tego lepsze narzedzia, np. composer -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, @pyro niektórzy są jeszcze niezreformowani
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat No taa ale już Kto Ci pomagał to ja nie powiem Tja.... w tym temacie wypowiedziales się jak juz bylo po wszystkim.... ![]() No dobra, twoje prywatne wskazówki byly nieocenione ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor czyli Ty budujesz aplikację na core (modyfikując je/go), nie używasz go jako core nietykalnego, tak?
Jeśli core byłby nietykalny - czyli całkowity zakaz modyfikacji w obrębie projektu - dopuszczone tylko jego rozszerzanie (już w obrębie budowanej aplikacji). Wtedy byś mógł go łatwo wersjonować: core v1.0, core v1.0.1 itd. Przy PR3 stwierdzasz, że dobrze byłoby coś dodać do samego core dla reszty projektów. Robisz wtedy nową wersję core i aktualizujesz ją w innych projektach. IMHO core powinieneś traktować jak każdą inną paczkę, np z composer'a. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat @nospor czyli Ty budujesz aplikację na core (modyfikując je/go), nie używasz go jako core nietykalnego, tak? Tak, kazdy projekt moze go sobie zmodyfikowac pod wlasne potrzeby.Cytat Jeśli core byłby nietykalny - czyli całkowity zakaz modyfikacji w obrębie projektu - dopuszczone tylko jego rozszerzanie (już w obrębie budowanej aplikacji). Wtedy byś mógł go łatwo wersjonować: core v1.0, core v1.0.1 itd. Przy PR3 stwierdzasz, że dobrze byłoby coś dodać do samego core dla reszty projektów. Robisz wtedy nową wersję core i aktualizujesz ją w innych projektach. IMHO core powinieneś traktować jak każdą inną paczkę, np z composer'a. Hmm... jest to jakis pomysł. Jednak przy obecnej strukturze jaką mam, moze z tym być problem. Ale jak w przyszlosc bede zmieniał, będę miał to na uwadze ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 16:09 |