![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki warunek w MySQL:
Kryteria są następujące: Dostawca: 2 i 7 Status: 3 i 4 Ma wyświetlić opcje, które pasują do poniższych kryteriów: a) Dostawca 2, status 3 ![]() c) Dostawca 2, status 3 i 4 d) Dostawca 7, status 3 e) Dostawca 7, status 4 f) Dstawca 7, status 3 i 4 g) Dostawca 2 i 7, status 3 h) Dostawca 2 i 7, status 4 i) Dostawca 2 i 7, status 3 i 4 Teraz jak to ugrać? IN działo jako OR, a jak zrobić, aby działało tak jak w/w? Niestety, kwerenda jest olbrzymia i nie chciałbym używać podzapytań, ale obawiam się, że bez nich nic nie wymyślę... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 4 Dołączył: 16.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli rekord ma przechowywać wiele statusów i wielu dostawców, to można:
- zakodować je w jednym polu, lub - dodać dodatkowe tabele dla relacji wiele-do-wielu chyba że chodzi ci o coś innego Ten post edytował pasman 13.03.2015, 14:05:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli rekord ma przechowywać wiele statusów i wielu dostawców, to można: - zakodować je w jednym polu, lub - dodać dodatkowe tabele dla relacji wiele-do-wielu chyba że chodzi ci o coś innego Chodzi o to, że jak ktoś dodać te 4 kryteria to mam je wybrać, a np. w zamówieniu może być tak, że ma dostawcę 2 i 7 i wtedy ma takie wybrać, ale jak dodamy statusy 3 i 4, a jeden z produktów z zamówienia ma inny niż 3 i 4 to ma wywalić taki rekord. Z pomysłem zakodowania statusów w jedno pole to niezła myśl! ;-) Tabele niestety odpadają. Sprawdzę Twoje rozwiązanie z tymi dodatkowymi polami. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 4 Dołączył: 16.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pochwal się jak ci się uda.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:29 |