![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
dopiero zaczynam swoją przygodę z php i natrafiłem na problem dla mnie nierozwiązywalny. O ile 'początkujący' to pojęcie względne, to wystarczy, że powiem, iż php zajmuję się 3 dni. Patrząc przez gogle nie znalazłem rozwiązania (wyszukiwarka forumowa pomogła w znalezieniu funkcji, których i tak nie umiem zastosować), a oficjalny manual tylko namieszał mi w głowie ![]() Problem wygląda tak: na moim serwerze mam php, ale mysql jest wyłączony (wiem że dziwne). Mam klasyfikację graczy grających w Foo i po każdym meczu zmieniają się im statystyki (np zdobyte punkty, stracone itp). Ciągłe edytowanie tabeli wyników przez html-a byłoby tylko stratą czasu. Uznałem, że najwygodniej będzie trzymać dane z wynikami w pliku wynik.txt, a skrypt sam będzie pobierał dane. Tylko jak dany skrypt może wyglądać? Założenia: -bez wykorzystania bazy danych (w przeciwnym przypadku poradziłbym sobie), -dane mają być przedstawione w postaci tabeli, gdzie każda dana będzie w innej kolumnie, z zachowaniem wierszy z pliku. Cytat(wynik.txt) Wyniki foo1 0 1 1 foo2 1 2 2 foo3 2 1 2 Moje pomysły: 1) , ale co dalej? Nie bardzo umiem sobie poradzić z wyświetlaniem kolejnych zawodników i ich wyników w tabelce (najlepiej z sortowaniem, krsort() + foreach()?). Wstyd przyznać, ale nie umiem w tej chwili wykorzystać tego co pisze w manualu :/. 2) ; etc, jak ustawić znacznik w odpowiednim miejscu, wyświetlić zawartość (a co jeśli chę wyświetlić wart z dwóch miejsc? Np liczba "10"?) i zrobić coś takiego dla każdego zawodnika i jego wyników? Wiem, że problem jaki przedstawiłem nie jest zbyt trudny do rozwiązania, niemniej sam nie umiem sobie z nim poradzić. Ten post edytował Vhg 19.12.2004, 10:03:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Było wiele razy. Użyj file, explode. Niedawno przedstawiłem przkładową księge gości gdzie były użyte te funkcje właśnie. Pooglądaj sobe przykłady z tego forum. Pisać setny raz to samo nie ma sensu.
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki.
PS. FreeBSD rox! ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 12:24 |