![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem i nie umiem sobie z nim poradzic moze to proste ale ja juz wymiękam.
Mam 2 Tabele połączone jakims id np. tabela1: aaa | id tabela2: bbb | id i chodzi mi o zapytanie takie żeby wypisywało aaa | bbb, natomiast jeśli w tabeli1 w polu id jest NULL to żeby wypisało aaa | NULL czyli wyniki maja mniej wiecej wyglądać tak: ala | dom ola | samochod kasia | null zosia | pralka Mam nadzieje ze kumacie o co mi chodzi wiem że trzeba użyc ifa ale nie wiem jak. Z góry dzieki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2004 Skąd: Kołobrzeg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie o to mi chodziło , w sumie ma to byc coś podobnego tylko jesli w pierwszej tebeli bedzie null to ma dac cały rekord z tej pierwszej tabeli
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2004 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyczuwam tutaj klasyczny problem - pomijanie rekordów które nie zawierają wszystkich danych ... czyli np. rekordów gdzie powiązanie do drugiej tabeli nie oddaje żadnego wyniku ...
Rozwiązanie to wykorzystanie JOIN. Nieco jest tutaj: http://www.w3schools.com/sql/sql_join.asp
Jeśli tabela Employees zawiera rekordy które nie mają połączenia do tabeli Orders to i tak rekordy te zostaną zwrócone ale będą miały pustą wartość. -------------------- pauluZ
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 03:32 |