![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 2 Dołączył: 25.03.2009 Skąd: Pionki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
chciałbym zrobić pewien formularz. Mam selecty zależne od siebie: Wybieram kraj, wyświetla listę województw a następnie listę miast. Po wybraniu miasta wyświetla formularz: Tytuł: Opis: Telefon: Kategoria - po jej wybraniu wyświetla listę podkategorii, z tymże chciałbym aby była możliwość wyboru podkategorii z listy, a jeśli nie ma interesującej to aby była możliwość ręcznego wpisania jej nazwy Dodatkowo musi być validacja po stronie przeglądarki i zliczanie liczby wpisanych znaków. Dodatkowo możliwość zamiany na krótsze znaki, tzn. jeśli mam wybraną podkategorię z listy to pobiera jej ID, jeśli wpisana ręcznie to liczy liczbę znaków podkategorii. Przygotowałem sobie coś takie: Cytat formularze formularz_id // AUTO_INCREMENT formularz_nazwa // varchar formularz_opis // text formularz_rel_grupa formularz_id // int formularz_grupa_id // int formularz_kolejnosc //int formularz_grupa formularz_grupa_id // AUTO_INCREMENT formularz_grupa_nazwa // varchar, nagłówek, nazwa grupy formularz_pole_kolejnosc // int formularz_pole_id // int formularz_pola pole_id // AUTO_INCREMENT pole_typ // input/textarea/password/checkbox/radio/selected pole_lista_id // int, default:0, >0 dla typu selected pole_label pole_opis pole_alias // przy input/select/textarea name pole_wymagane // required pole_wyswietlaj pole_walidacja // varchar, FILTER_VALIDATE_EMAIL/FILTER_VALIDATE_URL/FILTER_FLAG_PATH_REQUIRED/FILTER_FORCE_ARRAY/FILTER_VALIDATE_BOOLEAN formularz_lista lista_id // AUTO_INCREMENT lista_label lista_default_id // ustawienie domyślnej wartości pola formularz_wartosci wartosc_id // AUTO_INCREMENT wartosc_nazwa // varchar wartosc_skrocona_nazwa // varchar, np. polska zapisane jako pl lub pol formularz_lista_rel_wartosci lista_id // int wartosc_id // int // 1szy SELECT - sprawdzenie czy istnieje taki formularz // 2gi SELECT - pobranie grup do formularza w odpowiednio posortowanych // 3ci SELECT - pobranie wszystkich pól do wszystkich grup odpowiednio posortowanych // jeśli jakieś pole jest typu selected to kolejny SELECT do pobrania jego zawartości (pole_lista_id) tylko co w przypadku gdy mam select zależny od innego selectu? może są jakieś gotowe rozwiązania na takie rozbudowane formularze? W ogóle taki tok myślenia jest poprawny? ![]() -------------------- Organizujesz konkurs? Chcesz coś wygrać? Wejdź na www.e-Konkursy.info :)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosze jednego z forumowiczow http://blog.turson.pl/dynamiczne-zalezne-selecty/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:53 |