![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Helo,
mam kilka problemow z systemem plikow (a raczej katalgow) w php :/ 1. Jak sprawdzic, jakie katalogi znajduja sie 'jakims' katalogu? Mam tak ulozone katalogi: Kod -> fotoalbum (katalog) -> main.php (skrypt) -> foto (katalog) -> karol (katalog) -> ja.jpg (grafika) -> agata (katalog) -> basia (katalog) I chcialbym sprawdzic jakie katalogi znajduja sie w katalogu -foto-, wiec napisalem cos takiego
I tu nie dziala funkcja is_dir() :/ tj. nie wyswietla katalogu. Dlaczego? 2. Czy mozna jakos wyciagnac date utworzenia katalogu?
Ten kody nie pokazuje daty utworzenia katalou, tylko date najmlodszego "ostatnio uzywanego" pliku w tym katalogu. W manualu nie znalazlem zadnej funkcji, ale moze ktos bedzie wiedzial ![]() 3.
Jak obliczyc rozmiar plikow w katalogu? Myslalem, ze za pomoca filesize() zapisze wielkosc do tablicy, i potem zsumuje, ale pokazuja sie takie bledy: Kod Warning: filesize(): Stat failed for [nazwa pliku] (errno=2 - No such file or directory) in C:\(...)pokaz.php on line 25 Jest tez taka funkcja disk_total_space ( string katalog), probowalem jej uzyc, ale ona nic nie zwraca ![]() Cytat(manual) Podając łańcuch zawierający katalog, funkcja ta zwróci całkowity rozmiar (w bajtach) w odpowiadającym mu systemie plików lub partycji dysku. Co to jest ten "łańcuch zawierający katalog"? Nalezy uzywac jakis dirname/basename/itd? Pozdrawiam, i dziekuje za pomoc ![]() (to forum, to moja ostatnia deska ratunku ![]() PS. http://forum.php.pl/index.php?showtopic=24021 nie jestem sam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
Skopiowałem idealnie to co napisałes i zadziałało. Więc nie wiem o co Ci chodzi. Chociaż nie trzeba kopiować żeby powiedzieć że kod jest w pożądku. 3.
Zjadłeś klamry. Ujmij linię 6,7 u mnie powyżej a 10,11 u Ciebie i zadziała. Bo teraz podbijasz ilośc jak $fie jest różne od '.' i '..' ale filesize używasz dla każdego bo w if'a łapie się tylko pierwsza instrukcja. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 1. Skopiowałem idealnie to co napisałes i zadziałało. Więc nie wiem o co Ci chodzi. Chociaż nie trzeba kopiować żeby powiedzieć że kod jest w pożądku. hmm... u mnie nie dziala ;/ mam php w wersji 4.3.9RC1 pod Windows @mike_mech: wyswietla katalogi: karol, agata, basia? To moze ktos trzeci sprawdzi, czy ten kod chodzi ![]() ![]() 3.
Fakt, zapomnialem o klamrach, ale dalej nie dzierga ;/ wciaz pokazuje te same ostrzezenia ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
to jaka mam podac sciezke?
pozdro Ten post edytował tojakw 18.12.2004, 22:01:21 |
|
|
![]()
|
|
Cytat(mike_mech @ 2004-12-18 21:23:19) 1. Cytat -> fotoalbum (katalog) -> main.php (skrypt) -> ... ...
Wniosek : fotoalbum != foto OJ, przepraszam, nie doczytałem. Ale faktem jest to że jak zrobię tak :
To działa. I wszystki skrypty, które podałeś działają. Więc nie wiem w czy problem. Podaj może może jakie błędy wywala php ( o ile wywala ). |
|
|
![]()
|
|
3.
Oka, skrypt dziala ![]() Kod -> fotoalbum (katalog) -> main.php (skrypt) -> foto (katalog) -> karol (katalog) -> php5.jpg (grafika) -> Pict0093.jpg (grafika) -> agata (katalog) -> basia (katalog) Ten skrypt zapisalem w pliku main.php i dziala, wszystko jest jak ma byc (pokazuj main.php i foto) ![]() Ale jak zrobic, zeby policzyl rozmiar plikow w foto/karol? Zmiana sciezki na: Kod $sciezka = './foto/karol'; zwraca Cytat Warning: filesize(): Stat failed for php5.jpg (errno=2 - No such file or directory) in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\fotoalbum\main.php on line 51 Warning: filesize(): Stat failed for Pict0093.JPG (errno=2 - No such file or directory) in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\fotoalbum\main.php on line 51 Array ( [php5.jpg] => [Pict0093.JPG] => ) ;/ 1. Cytat Cytat 1. Skopiowałem idealnie to co napisałes i zadziałało. Więc nie wiem o co Ci chodzi. Chociaż nie trzeba kopiować żeby powiedzieć że kod jest w pożądku. hmm... u mnie nie dziala ;/ mam php w wersji 4.3.9RC1 pod Windows @mike_mech: wyswietla katalogi: karol, agata, basia? To moze ktos trzeci sprawdzi, czy ten kod chodzi ![]() ![]() No nie dziala ;/ to moze jakas trzecia osoba sprawdzi, moze ja mam cos zwalone, a kod jest poprawny... |
|
|
![]()
|
|
Dziwna sprawa, fakltycznie wywala błedy w stylu :
Cytat Warning: filesize(): Stat failed for Pict0093.JPG (errno=2 - No such file or directory) in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\fotoalbum\main.php on line 51 Nie wiem, poddaję się ![]() |
|
|
![]()
|
|
Kurcze, chcialem sobie napisac prosta galerie i teraz klapa :/
Co do drugiego problemu, to nie ma sprawy, w jakims pliku zapisze sobie daty kiedy tworzylem foldery. Ale zostaja jeszcze dwa problemy, konieczcie musze je rozwiazac :/ w zyciu bym nie przypuszczal (dopiero zaczynam php i w ogole jakie takie "programowanie") ze takie drobnostki moga zniechecac do dalszej pracy :/ I nie wierze, ze nikt nie wie jak policzyc rozmiar katalou i jak sprawdzic jakie foldery znajduja sie w folderze... przeciez to chyba nie jest jakis kosmos? Jezeli ktos wie, to prosze o pomoc. A mike_mech zasluzyl na gratulacje ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 03:11 |