![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pozwolę sobie przytoczyć tą stronę, tylko i wyłącznie po to, aby zobrazować moje pytanie. Jeśli to zabronione, proszę o edytowanie postu, usunięcie linka i nazwanie tego po imieniu ![]() Jak nazywa się taki sposób nawigowania na stronie? Wywołanie danej akcji menu, powoduje przesuwanie głównego ekranu strony w górę lub w dół? Jak najprościej wykonać taką nawigację? Nie proszę o gotowe rozwiązania tylko podpowiedzi, materiały. Wiedziałbym gdzie szukać gdybym potrafil to nazwać ![]() Dzięki wielkie, pozdrawiam N |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 20 Dołączył: 13.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To są kotwice, a efekt przedstawiony na stronie to kotwica z płynnym przejściem.
Możesz to wykonać za pomocą jakiejś biblioteki np. jQuery.scrollTo |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 18 Dołączył: 7.10.2007 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można też to zrobić za pomocą samego jQuery
Gdzie #title1 to jest id elementu do którego chcesz przewinąć. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kontynuując wątek.
Znalazłem w sieci taki oto kawałek kodu:
Czy ktoś mógłby mi go wytłumaczyć? Mając np: Chcę aby po kliknięciu na button znajdujący się w divie -> punkt_ A, strona przesunęła się w dół do diva -> punkt_B (czyli mamy stronę główną z odnosnikiem np formularz i po kliknięciu strona przesuwa się w dół do tego formularza który jest w divie punktB. Reasumując chodzi o identyczny efekt przejścia jak na stronie w linku który przytoczyłem w pierwszym poście. Jak nalezy zmodyfikowac powyższy kod aby to zadziałało? W jQuery jestem zielony ![]() Ten post edytował kosmos 16.03.2015, 11:50:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Normalnie to się robi tak, że do linku doklejasz: "#id_elementu_do_ktorego_ma_nas_przeniesc"
Wiecej Ci nie powiem, bo z js jestem cienki ![]() -------------------- ;)
|
|
|
![]()
|
|
Próbuję nauczyć się podstaw aby to zrozumieć ale pewnie coś robię źle z pewnego przykładu:
w css mam:
w pliku base.php mam
Poprawnie próbuje użyć tego skrytpu? Chodzi o efekt taki jak na tej stronce http://kursjs.pl/kurs/jquery/jquery.html tam gdzie jest przykład z "kliknij mnie" Hej ... pomoże ktoś ? ![]() update 18-03-2015 witam ponownie. w dalszym ciągu próbuję uzyskać płynne przejście o jeden ekran w dół po wciśnięciu przycisku. Znalazłem w sieci takie coś:
Źródło: http://harmssite.com/2013/08/jquery-animat...r-all-browsers/ Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak mógłbym użyć to u siebie? oraz jak to działa? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 805 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
o dzięki!
a w którym miejscu mogę ustawiać szybkość przewijania? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 805 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://jsfiddle.net/jL94mxvt/1/
1000 = 1s (1000ms) Jest tam jakiś błąd, każde przewinięcie jest mniejsze o 2px, ale na razie nie wnikam. Być może po przerzucenie poza jsFiddle będzie ok. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
W jsFiddle działa elegancko, ale ja to muszę przełożyć na Symfony2 ;/ a tam niestety w taki sposób działac nie chce.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.07.2025 - 10:23 |