![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam tabele w bazie danych, gdzie jest pole daty, którą podaje użytkownik. Teraz chciałbym uzyskać coś takiego. Mieć datę o 2 lata do przodu od tej wpisanej. Móc wyświetlić w jakimś panelu (ciągle wyświetlane) wydarzenia, które przypadają na ten miesiąc. Dane wydarzenie pokazuje się z datą nową (ta +2 lata) od wpisania przez użytkownika, czyli pokaże mu się za dwa lata. Czy da się coś takiego osiągnąć? Wydaje mi się, ze można to zrobić tak:
1. Pole daty w bazie, którą wpisuje użytkownik (nie wiem jak wykonać jakąś kontrolę tego pola? ) 2. Stworzyć nowe pole w bazie, które uzupełni się poprzez dodanie liczby dni(lat) do wartości pola wpisanego przez użytkownika (zrobi to PHP?) 3. Wyświetlić listę wydarzeń z danego miesiąca - da się wszystkie wyświetlić jedynie po miesiącu? Może coś z data i between? Dobry tok myślenia? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz precyzyjniej opisać co byś chciał? Bo nie rozumiem co masz na myśli pisząc "chcę mieć datę" czy "przypadające na ten miesiąc". Żeby dodać dwa lata z poziomu SQL, to można tak:
Ten post edytował SmokAnalog 2.03.2015, 22:00:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już tłumacze. Chodzi o wypożyczenie sprzętu i jego zwrot. Admin dodaje do bazy nowy rekord z wypożyczeniem (data dodawana automatycznie z chwila dokonania zapisu w bazie lub wpisana przez admina) do kolumny "DATA".
2. Tworze druga kolumnę DATA_ZWROT i za pomocą SQLa (dzięki za zapytanie) dodaje tam 2 lata. 3. Chce zrobić sobie listę przedmiotów, które maja być zwrócone w danym miesiącu (1 dnia miesiąca widzę również te przedmiotu, które mają wrócić do ostatniego dnia miesiąca) Mam nadzieję, że teraz jest to bardziej zrozumiałe ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby sprawdzić sprzęt, który musi zostać zwrócony w danym miesiącu możesz zrobić jedną z dwóch rzeczy:
Ja bym poszedł z drugą opcją. Zapytanie będzie wyglądało mniej więcej tak:
Ten post edytował SmokAnalog 3.03.2015, 21:47:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 09:20 |