![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 17 Dołączył: 20.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki problem, próbuje wyciągnąć dane z bazy, mam sobie tabele w excelu z wartością konto oraz data. Porzebuje ułozyc zapytanie które wyciągnie z bazy wszystkie rekordy dla danego konta z datą większa niż ta którą mam w tabeli dla danego konta. czyli chodzi o coś takiego
z tą różnicą ze potrzebuje dane nie równe data1,data2 ale wszystkie wieksze od niej. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jednym zapytaniu konstrukcja nie będzie tak prosta. Pewnie trzeba by uzyć if/case lub coś podobnego.
Wyciągnij dane pojedynczo dla każdego wiersza excela: where konto = 'konto' and data > _data_ -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 17 Dołączył: 20.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyciągnij dane pojedynczo dla każdego wiersza excela: where konto = 'konto' and data > _data_ Na tą chwile robie to właśnie w ten sposób, natomiast delikatnie rzecz ujmując jest to troszkę nieoptymalne rozwiązanie ![]() Miałem nadzieje ze da rade to rozwiązać nieco bardziej elegancko. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, możesz również i tak
Też nie wiem na ile jest to zapytanie optymalne. Ten post edytował mar1aczi 2.03.2015, 15:21:49 -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dla każdego konta masz w tabeli datę, to domyślam się, że również w tej tabeli masz konto. Wniosek: użyj JOINA.
|
|
|
![]()
|
|
Hmm, możesz również i tak
Też nie wiem na ile jest to zapytanie optymalne. tak chyba będe to musiał robić, trzeba bedzie sobie zrobić w excelu jakąś funkcje co mi to będzie zwracac w takiej formie Jeśli dla każdego konta masz w tabeli datę, to domyślam się, że również w tej tabeli masz konto. Wniosek: użyj JOINA. nie mam tabeli z tymi danymi, mam to w formie excela, musiałbym to ewentualnie wrzucać sobie do jakiejś tabelki tymczasowej Ogólnie dzięki za pomoc , tak czy tak nie obejdzie sie bez odrobiny "ręcznej" roboty ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:30 |