![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 3 Dołączył: 30.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie w czym najlepiej napisać proste gierki typu kółko i krzyżyk ? gra statki etc.. w czasie rzeczywistym by udział mogły brać dwie/trzy osoby? Używałem kiedyś socketów i node do napisania czatu i działał wysmienicie ale wymagany był serwer wiadomo :/. Tu pytanie, za pomocą odświeżania jquery i bazy danych mysql jest to optymalne rozwiązanie? Tak bym nie musiał posiadać serwera do uruchamiania socketów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Optymalnie w tej chwili byłoby z web socketami, ale jeśli chcesz uniknąć potrzeby posiadania serwera, to zostaje Ajax i najlepiej technologia long polling.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 3 Dołączył: 30.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje za odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
A na jakiej zasadzie działają te wszystkie gry na platformie Android... typu słowotok, quizownia, statki etccc setki gier multiplayer.. każda znich jest obsługiwana przez serwer? Serwer nie może działać po stronie klienta? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że większość z tych gier działa na zasadzie web socketów, może poza tymi, które nie potrzebują aż tak szybkiej odpowiedzi serwera (np. Słowotok). Co masz na myśli w ostatnim pytaniu?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 4 Dołączył: 16.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serwek na komórce odpada. Dostawcy internetu blokują ruch przychodzący do telefonu - testowane w Orange.
|
|
|
![]()
|
|
Co to jest "serwek na komórce"?
|
|
|
![]()
|
|
A o do socketow mam pytanie czy trzeba mieć wykupiony serwer dedykowany/vps żeby je uruchomić niema innego sposobu chociażby darmowego ^^? mój pc jako host odpada (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 22:21 |