![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, podejrzewam, że rozwiązanie jest proste ale nie potrafię sobie z nim poradzić.
Mam dwie tabele: Uzytkownik: [id][imie][nazwisko] Wpis: [id][id_uzytkytkownik][tresc] Wynik zapytania SELECT * FROM wpis, uzytkownik WHERE wpis.id_uzytkownik=uzytkownik.id daje tabele [id][imie][nazwisko][id][id_uzytkownik][tresc] I teraz pytanko, jak w php rozróznić oba pola id bo z oczywistych przyczyn $pole['id'] dotyczy ostatniego wystąpienia id w wyniku zapytania. Czy mój bład powstaje już na poziomie zapytania MySQL? Zasadniczo wystarczy zamienić w zapytaniu miejscami wpis i uzytkownik, ale co jak chcę mieć dostęp do obu? W końcu jeden to ID uzytkownika a drugie to ID wpisu. Ten post edytował Bejkrools 27.02.2015, 17:03:35 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 809 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%)
|
Od tego masz aliasy:
SELECT id AS id_blablabla Ale proponowałbym Cię odpowiednio nazywać pola już na poziomie struktury tabeli (id_uzytkownik, id_tresc). |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
id z tabeli user przecież nie potrzebujesz, bo masz id_uzytkownik
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 19.12.2025 - 03:54 |