![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam,
Tworzę prostą wyszukiwarkę na swojej stronie. Korzystam z zapytania do bazy LIKE '%".$szukane."%' tylko problem polega na tym, że wynajduje mi wszystkie rekordy gdzie znajduje się wyszukiwany ciąg znaków. Czyli jak np. wpiszę "jak" to znajdzie mi: jak zrobić dobry obiad być jak bond jaki kolor włosów jest teraz modny? - tutaj znalazło taki ciąg znaków i również wyszukało Zapytanie:
Jak sformułować zapytanie aby pokazywało tylko i wyłącznie frazę jako oddzielny wyraz? ps. zapytanie LIKE bez % znowu nie znajdzie mi zapytań gdzie jak jest wyrazem ale coś jest przed albo po jak. Ten post edytował Lethys 27.02.2015, 10:43:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja używałem czegoś takiego do dopasowania słów:
Kod kolumna REGEXP "([[[:blank:][:punct:]]|^)slowo lub fraza([[:blank:][:punct:]]|$)"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Ja używałem czegoś takiego do dopasowania słów: Kod kolumna REGEXP "([[[:blank:][:punct:]]|^)slowo lub fraza([[:blank:][:punct:]]|$)" Teraz niby działa ale też nie do końca tak jak chciałem, bo wyszukuje mi tylko przy pełnych wyrazach. Wyszukiwarkę mam zmontowaną z AJAXEM i na bieżąco pokazuje podpowiedzi. Z takim zapytaniem pokazywane odpowiedzi są tylko, jeżeli użytkownik dokończył pisać wyraz. Np. Jak - pokaże Jak zro - nie pokaże Jak zrobić - pokaze Jak zrobić sern - nie pokaże Jak zrobić sernik - pokaże -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To się zdecyduj czego Ty chcesz.
|
|
|
![]()
|
|
To się zdecyduj czego Ty chcesz. Przecież musi się dać jakoś stworzyć wyszukiwarkę z tymi dwoma warunkami, wiele serwisów ma taką wyszukiwarkę. warunki: 1. Wyszukuje tylko rekordy z danym słowem (nie zawierających tego słowa z większym wyrazie) 2. Wyszukuje nawet przy niedokończonej frazie w całości np. jak zrobi (pełna fraza: jak zrobić sernik) Ten post edytował Lethys 27.02.2015, 11:32:07 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przecież te 2 warunki wykluczają się wzajemnie.
Bo niby jak masz wyszukać słowo które jest nie w pełni wpisane i na dodatek to co wpisane nie jest częścią większego wyrażenia ? [edit] dla Ciebie to jedynie pozostaje LIKE "%xxx%" Ten post edytował Pyton_000 27.02.2015, 11:42:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 06:50 |