![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem nad którym dzisiaj ostro siedziałęm i nic nie wskórałem. Potrzebuję wyciągnąć z komórki dane rozdzielone przecinkami i dopasować komórki z innej tabeli. Może prościej będzie jak opiszę bo już późno i mózg ciężko dyszy. Mam tabelkę obserwacje
Oraz drugą uzytkownicy
W kolumnie dodatkowi_obserwatorzy są identyfikatory uzytkownikow oddzielone przecinkiem w postaci: 11,123,921 lub 11,12,121 Potrzebuje wygenerowac tabelke ktora wyciaganie wszystkie dane, rozdzieli dane z kolumny dodatkowi_obserwatorzy i wyświetli w ich miejscu nazwisko z tabeli uzytkownicy Kompletnie nie mam pojęcia jak to ugryźć. Próbowałem coś z substring_index(columna, ',',1) to dawało fajny efekt ale tylko dla pierwszego dopasowania, nie mam pojęcia jak na tej samej zasadzie wyciągnąć drugi identyfikator po przecinku oraz trzeci:
Niestety nie mam możliwości zmiany struktury tabel. Będę wdzięczny za naprowadzenie na rozwiązanie. Pozdrawiam! Ten post edytował Crxiak 26.02.2015, 01:36:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę pomieszałeś nazwy tabel i kolumn, raz są przetłumaczone, raz nie, ale ogólnie potrzebujesz tego:
Ewentualnie może być potrzebne dodatkowe ORDER BY. Wydajności się nie spodziewaj, takie wrzucanie listy id do jednej kolumny to jest coś, co może wymyślić tylko ktoś bardzo początkujący. To jest zaprzeczenie całej idei złączeń w bazach danych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 03:44 |