![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Warszawa | Jankowce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam takie pytanie w jaki sposob mozna uzyskac za pomoca warstw efekt taki jak dostawalem przy uzyciu tabel i tla komorki, czyli do tej pory uzywalem czegos takiego:
chodzi mi o to ze niewazne ile tekstu bym wpisal w srodkowa kolumne to boczne beda sie rozcialaly tworzac obok pionowe czarne kreski, teraz w jaki sposob moge osiagnac podobny efekt przy uzyciu warstw i CSS ![]() -------------------- Dev Env: php 5.0.5 | 5.1.1 / Apache 2.0.55 / MySQL 5.0.16 / apd
Dev platform: Windows XP | Debian Sarge |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <style type="text/css"> #main{ width:200px; background-color:black; } #bord{ margin-left:1px; margin-right:1px; background-color:white } #cont{ margin-left:2px; } </style> -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Warszawa | Jankowce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a tak juz z innej paczki - zastanawia mnie czy mozna zbudowac strone zupelnie bez uzycia tabel
![]() ![]() -------------------- Dev Env: php 5.0.5 | 5.1.1 / Apache 2.0.55 / MySQL 5.0.16 / apd
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście że można - a nawet należy. Tabele są najbardziej gwałconym tagiem w całym htmlu. żeby wyśrodkować warstwe w css piszesz:
Kod #warstwa {margin: auto;}
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
zgadza sie ale to nie zawsze we wszystkich przegladarkach dziala, dobra to moze kolejne pytanie z tej serii, powyzej pytalem jak zrobic na warstwach krawedzie tak jak za pomoca tabeli, a teraz mam pytanie jak zrobic cos takiego:
mam tabele ktora sklada sie z dwoch kolumn lewa to zawartosc z jakims tekstem a prawa to kolumna ktora posiada szerokosc powiedzmy 20px i tlo jako jakis gif, na gore kolumny ma byc umieszczony plik rog_gora.gif a na dole rog_dol.gif na tabelach mniej wiecej by to tak wygladalo: i w jaki sposob moge osiagnac cos takiego przy pomocy warstw ![]() Kolejne pytanie - w jaki sposob umiescic obok siebie dwie warstwy, do tej pory stosowalem cos takiego: jednak mam tutaj na sztywno okreslone pozycje jak i rozmiary warsty, co by bylo jezeli chcialbym zeby zarowno warstaw 1 jak i warstwa 2 byly jednakowej wysokosci ale nie okreslonej na sztywno, tylko zaleznej powiedzmy od ilosci tekstu w warstwie 1 - ta bedzie sie dopoasowywala gdy tylko usune parametr height jednak warstwa 2 bedzie bez zmian. Jak to mozna zrobic w ten sposob ktory chce ![]() No i trzecie pytanie - gdzie w sieci znajde jakis dobry manual, kurs lub cos w tym stylu dotyczacy CSS i warstw ![]() Z gory dzieki za pomoc -------------------- Dev Env: php 5.0.5 | 5.1.1 / Apache 2.0.55 / MySQL 5.0.16 / apd
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2003 Skąd: Giżycko / Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(bregovic @ 2004-12-18 13:13:58) Oczywiście że można - a nawet należy. Tabele są najbardziej gwałconym tagiem w całym htmlu. żeby wyśrodkować warstwe w css piszesz: Kod #warstwa {margin: auto;} IE wymaga jeszcze text-align: center Do slasha: http://glish.com/css/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do pierwszegp pytania, to nie wiem, czy dokładnie coś takiego można uzyskać, ale polecam odwiedzenie strony http://csscreator.com/version2/pagelayout.php
wprawdzie generuje to layouty dla całej strony, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby po drobnych modyfikacjach użyć wygenerowanego layouta w inny sposób ![]() Natomiast jeśli chodzi o umiejscowienie warstw obok siebie, to można np. tak: Kod <style type="text/css"> #w1,#w2,#w3{ width:100px; background-color:red; display:inline; } #w2,#w3{ background-color:green; margin-left:5px; } #w3{ background-color:blue; } Żeby było widać, że warstwy są obok siebie dałem im różne kolory. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 14:29 |