![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hej, mam stronę z anime(serialami) i chcę by na stronie z anime pojawiały się na dole anime podobne. Chce by podobizna tych anime była określana przez gatunek danego anime. Gatunek danego anime pobieram z mysql'a jako jedną zmienną. To co pobieram z bazy wygląda mniej więcej tak: "Fantasy, Komedia, Romans, Sci-Fi" lub po prostu zobaczcie na zdjęciu http://prntscr.com/685cov
Na innym angielskim forum (chyba każdy sie może domyślić jakim) polecono mi bym zrobił coś takiego:
No, ale ma to nie fajny efekt bo pokazuje tylko te anime, które mają idealnie ten sam ciąg liter (tych samych zdań w tej samej kolejności) i w tym to samo anime, a ja chce by wyszukiwało top 3 inne, które mają najbardziej podobne gatunki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 22 Dołączył: 20.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli te nazwy kategorii sa zazwyczaj takie same, to mozesz je pobrac, zrobic explode zeby miec array szukanych kategorii i wtedy zbudowac zapytanie.
zakladajac ze szukasz podobnych seriali do 'gra o tron', ktora ma kategorie: 'fantastyka, dobry, serial' robisz:
to 2 pole w selectcie bedzie sie skladac z dynamicznej ilosci ifow (foreach na tych kategoriach). zwroci ile kategorii kazdy rekord ma wspolnych z szukanym. where usunie aktualny serial, having usunie seriale, z ktorymi nie ma ani jednej wspolnej kategorii order zwroci w pierwszej kolejnosci te, ktore maja najwiecej wspolnych kategorii i limit na tyle ile chcesz dostac podobnych. wtedy juz kolejnosc nie ma znaczenia |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Problem w tym, że każdy serial może mieć zupełnie inne gatunki od tych, które ja tam wpisze domyślnie (bo strony z serialami są dynamiczne) i w takim przypadku musiałbym tam wpisać wszystkie gatunki co by mi wyświetlało wszystkie anime co do niczego mnie nie prowadzi. Bo np, jedno jest TYLKO z gatunku mecha i SciFic to wtedy nie wyświetli nic mimo tego, że są anime, które są z tego samego gatunku :/ Masz takie "Live Demo" Jak to wygląda http://www.anime.maneku.pl/index.php?str=a...TERRA%20FORMARS http://www.anime.maneku.pl/index.php?str=a...e=Golden%20Time pod listą odcinków |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 22 Dołączył: 20.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wpisujesz ich tam do zapytania na sztywno. pobierasz je z programu, do ktorego chcesz pobrac podobne. ta czesc zapytania jest dynamiczna (dla kazdego programu inna).
To juz pseudokod z glowy. Dla innego programu bedziesz mial dynamicznie wygenerowane inne zapytanie. |
|
|
![]()
|
|
Nie umiem sobie poradzić z tym kodem co mi dałeś...
Mam tak:
a na stronie wyskakuje mi Notice: Trying to get property of non-object in /home/chumorekgn/www/maneku/get.php on line 301 ERROR 404 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Napisz, która linia to linia 301.
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
"if ($result->num_rows > 0) {"
Czyli linijka 19 w kodzie, który podałem |
|
|
![]()
|
|
pewnie tutaj: $result->num_rows masz false jako result, bo zapytanie jest niepoprawne.
zrob sobie var_dump z $sql zanim go wykonasz, przekej do myadmina, czy czego tam uzywasz i popraw az zacznie dzialac. pierwsze co widze to $sql = 'SELECT odc_ListaAnime'; nie masz tam na koncu przecinka |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:19 |