![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 1 Dołączył: 19.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
planuję stworzyć stronę internetową zawierającą część dostępną tylko dla zalogowanych użytkowników. Gotowe rozwiązania mam przedstawione w książce PHP i MySQL Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Mam wydanie 3 z 2005 roku. W zwiazku z tym mam pytanie na ile rozwiązania tam przedstawione (oparte na sesjach) są aktualne i bezpiecznie. Czy coś się zmieniło? A może ktoś może polecić bardziej aktualną publikację zawierającą opis takich rozwiązań? Albo najlepiej przykład kodu dostępnego w internecie? -------------------- "Jak Cię widzą tak Cię piszą, chyba żeś jest wielką fiszą"
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2015 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Musisz utworzyc w mysql tabele a w php to musisz miec 4 podstawowe pliki:
index.php - sprawdzaenie czy zalogowany i udostepnianie zawartosci dla zalogowanych login.php - logowanie na podstawie danych z bazy register.php - rejestracja uzytkownika do bazy logout.php - wylogowywanie z serwisu, usuwanie sesji W sprawie indes.php to tak:
login.php
register.php
i logout.php
Teraz musisz dopisac większą (moim zdaniem) część kodu. Jezeli chcesz to mogę ci pomóc już osobiście z tym Jak coś byś chciał to pisz na PW ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Neymar11 proponuję najpierw przeczytać co tutaj za bzdury naklepałeś.
Ten post edytował Boshi 9.04.2015, 12:09:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2015 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
O co ci chodzi?? Koleś, serio? Przecież to była tylko podpowiedż na jakiej zasadzie to ma zrobić...
Nikt nie dawał tu całego kodu... Powiedziałem mu, żeby sb reszte dopisał, albo napisał mi na pw jak nie ogarnia, co nie? Ogarnij @Boshi ... -.- A co do moich kodów, to co takiego niezrozumialego tam jest? Powiedz mi choć jedno... ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Neymar11 zanim wrzucisz odpowiedź to dobrze przeczytaj pytanie i sprawdzaj kod który podsyłasz czy wgl. działa... Twój kod jest stary
![]() pierwszy przykład z google: http://www.phpro.org/tutorials/Basic-Login...-and-MySQL.html ps. co to jest:
![]() Ten post edytował aras785 9.04.2015, 12:55:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chociażby to co wrzucił Aras, jeżeli myślisz, że autor mający 0 podstaw dopisze sobie sam zapytanie i sprawdzi wyciągając ilość wierszy to jesteś w błędzie (Chyba, że ty sam nie wiesz co napisałeś)- bo kod który zacytował Aras sprawdza jedynie czy zapytanie jest poprawnie semantyczne. Nie będę wyciągał większej ilości błędów.
p.s Zachowuj się, jesteś na forum publicznym. |
|
|
![]()
|
|
ahh no przepraszam zapomnialem o tym w login.php
przepraszam bardzo was wszystkich Ten post edytował Neymar11 9.04.2015, 16:03:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To jest dalej źle... brakuje chociaż by funkcji wykonującej zapytanie z serii mysql_*, ponadto nie sprawdzasz hasła w ogóle.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dodatkowo nie ma sensu aby zaczynał naukę od funkcji mysql* które są przestarzałe.
Co do książki, to rzuć ją w kąt i lepiej zainteresuj się jakimiś tutorialami w necie z max kilku lat wstecz. -------------------- Manual prawdę Ci powie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:00 |