![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, mam serwis stworzony w codeigniterze i muszę do niego podpiąć jakąś szybką baze danych. Ogólnie zamysł jest taki aby zliczać ile dany użytkownik wykonał przejść na stronie i kiedy na nią wchodził ostatnio problem w tym że dane te muszą być zbierane dla każdego usera. Planuje do tego wykorzystać cookie ale jeśli użytkownik usunie swoje cookie chciałbym aby dane z automatu pobierały się z bazy i były na nowo zapisywane w jego cookie. Całą autoryzację chce zrobić na podstawie adresu IP+wersji przeglądarki. Jeśli ktoś usunie cookie to go rozpoznam przez dane zapisane w bazie jeśli ma cookie to nie będę nic z bazy pobierał a jedynie ją zaktualizuje.
I tu pojawia się pytanie z jakiej bazy skorzystać tak aby nie było problemów z codeigniterem ? Może macie jakiś lepszy pomysł co do autoryzacji użytkownika niż po ip które się zmienia oraz wersji przeglądarki która też się zmienia. Do serwera mam dostęp po ssh więc mogę w nim zainstalować prawie wszystko. Dzięki za pomoc i sugestie ! ehh napiszcie chociaż czy zapisywanie danych w opcache/memcachce jako zamiennik redisa ma sens ? Ten post edytował marcus753 16.02.2015, 15:15:06 -------------------- Cokolwiek zostanie upuszczone na uklad elektroniczny, spadnie zawsze tam gdzie wyrzadzi najwiecej szkody.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 321 Pomógł: 55 Dołączył: 19.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ehh napiszcie chociaż czy zapisywanie danych w opcache/memcachce jako zamiennik redisa ma sens ? Redis przynajmniej robi zrzut danych na dysk co pewien czas, tym samym możesz je odtworzyć - przy memcache masz dane tylko w RAM. Co do samego składowanie takich danych to pomyśl może o bazach NoSQL - są szybkie do składowania takich danych. -------------------- Polecam MyDevil hosting idealny dla deweloperów
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:43 |