![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich serdecznie!
Ponieważ zaczynam się dopiero bawić php i bazami danych więc mały problemik jest dla mnie rzeczywiście Wielkim Problemem... Ale do rzeczy. Chciałbym na stronie umieścić rozkłady jazdy autobusów miejskich... Od czego zacząć, tak aby w efekcie na stronie móc wygenerować rozkład podobny do rozkładu z przystanku autobusowego... Oczywiście powinna być taka możliwość by móc wybierać rozkład według linii ( wyświetlają się kierunki, po wybraniu kierunku wyświetlają się wszystkie przystanki na danej linii i dopiero po wybraniu przystanku konkretny rozkład) lub według przystanków ( wyświetlają się wszystkie linie odjeżdżające z tego przystanku, i dalej już podobnie). Dane którymi dysponuję są w postaci tabel zapisanych w exelu, są to jednak kolejne godziny ciurkiem. Mnie interesowałoby żeby zgrupować w rozkładzie wszystkie odjazdy np. o godz 4 (4:01, 4:15 itp). Na koniec dorzucę jeszcze jeden problem Jak zaznaczyć kursy specjalne( np autob. niskopodłogowy itp) tak, aby były w jakiś sposób wyróżnione.... Uff... trochę dużo tego jak na mój pierwszy post na tym forum, ale może kogoś tym zainteresuję. Pozdrawiam Morris |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja bym proponował na początek jakiś kurs MySQL-a. Musisz zrozumieć bazy, bo nie wiem na jakim jesteś poziomie (napisałeś, że zaczynasz przygodę).
Po dobrym kursie sam zaprojektujesz swoją bazę, a dopiero potem można zaproponować jak wyciągać rekordy na podstawie jakiś kryteriów. No i ODBC, żeby zrzucić z Excela do MySQL-a. -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko byłoby fajnie... tylko nie bardzo mam czas... moze kiedyś...
![]() Pozdrawiam Morris |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 28 Dołączył: 9.08.2004 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może coś takiego co udawałoby forum (sztuka dla sztuki tylko na localhost`a) :?:
poczatkowo to można bez logowania etc. tylko same wyświetlanie, dodawanie postów -------------------- errare humanum est
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli czas nagli, a masz to w Excellu to... użyj Accessa! Tylko przed projektowaniem tabel musisz dobrze zrozumieć ideę relacyjnych baz danych, w szczególności normalizacji realacji. Jeśli będziesz miał pojęcie o pierwszej, drugiej, trzeciej a może i czwartej postaci normalnej, wówczas zaprojektowanie tabel i połączeń miedzy nimi nie sprawi kłopotu. Bez tego wszelka działalność projektowa bazy danych IMHO jest daremna.
![]() ![]() -------------------- Czy demokracja to złudzenie ? Zanim powiesz 'tak', sprawdź.
|
|
|
![]()
|
|
Właśnie tak próbowałem, bo kiedyś bawiłem się Accesem, i nawet co nieco mi wychodziło. No dobrze... ale jak wyeksportować to aby znalazło się w MySql?
No i żeby posortować to odpowiednio... Tu głównie chodzi mi o to że np. jest tabela z pierwszą kolumną zawierającą pełne godziny, i w poszczególnych wierszach umieszczone są już tylko minutki... Hmmm generalnie w Jportalu najlepiej wychodzą mi przeróbki skórek... natomiast jesli chodzi o programowanie z tym już gorzej... Ale może krok po kroku z Waszą nieocenioną pomocą uda się coś "zmajstrować" ![]() Pozdrawiam Morris |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 15:37 |