![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2013 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Pomoże mi ktoś dodać rekordy do bazy, mecze się już z tym trochę i mi się pomysły skończyły... Odrazu mowie ze wiem ze nie tak dodaje się obrazki ale to narzazie test ![]()
Wyskakuje mi taki błąd Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli i wskazuje na ta linijkę
Wrzucam też tabelkę ![]() Pozdrawiam Darek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 11 Dołączył: 20.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystasz wreszcie z z mysqli czy mysql? Bo tego nie możesz używać zamiennie.
Po drugie $ins zawsze da Ci true, bo jest stringiem, a dokładniej to takim
A po trzecie
przyjmuje tylko jeden parametr
z tym że w twoim przypadku
Ten post edytował Jarma 6.02.2015, 22:41:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2013 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, zmieniłem kod, ale nadal nie widzę rekordów w bazie...
I nie rozumiem tego Cytat Po drugie $ins zawsze da Ci true, bo jest stringiem, a dokładniej to takim to co innego mam użyć ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie tutaj jest wykonanie zapytania dodającego rekord do bazy?
string jest zawsze wartości true. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Łapki poleciały, wielkie dzięki
![]() Jeszcze takie pyt. jak mam dodawać obrazki aby ich nazwy się nie powtarzały? Powiedzmy 2 użytkowników doda obrazek o tej samej nazwie, i co dalej? jak temu zapobiec? |
|
|
![]()
|
|
Sprawdzić czy w bazie istnieje już taka nazwa, wyciągając dane selectem.
|
|
|
![]()
|
|
ale co da mi sprawdzenie? jak mam zrobić skrypt aby w bazie nie zapisywał się pod ta sama nazwa. przecież użytkownikowi nie wywalę takiego błędu...
|
|
|
![]()
|
|
Nie jestem pewien czy to dobre rozwiązanie pod względem logicznym, ale można np dopisywać do nazwy numerek, np pierwsze zdjęce= zdjecie, drugie zdjęcie1, zdjęcie2. Można zamieniać nazwy, itd.
Pewnie można to rozwiązać w bardziej cywilizowany sposób. |
|
|
![]()
|
|
a microtime ? będzie dobre?
? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przed dodaniem rekordu podaj biezace id rekordu, czyli pobierasz wszystko z tabeli wybierasz max id lub robisz grupowanie wgledem id tak aby pierwsza wartoscia byl najwiekszy numer dodajesz limit i do tej pobranej wartosci dodajesz 1 i masz aktualne id rekordu.
cos na wzor:
i mozesz albo w phpie do wyniku dodac 1 lub w zapytaniu dodac 1. Ogolnie masz duzo rozwiazan. Ten post edytował rad11 7.02.2015, 19:10:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat aby pierwsza wartoscia byl najwiekszy numer dodajesz limit i do tej pobranej wartosci dodajesz 1 i masz aktualne id rekordu. No niestety to nie jest prawda. A konkretnie rzecz mowiac nie zawsze jest prawda i nie mozna na tym polegac. Id ostatnio dodanego rekordu pobiera sie prze last insert id. Najpierw wiec dodajesz rekord, potem pobierasz swiezo dodane id i dopisujesz do nazwy pliku. ps: a czemu w ogole to problem, ze dwie osoby wrzuca plik o tej samej nazwie? Chodzi o to, ze pliki wrzucasz do tego samego katalogu? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no powiedzmy ze robię hosting obrazków to chyba do jednego katalogu bym wrzucał
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:48 |